Leszámolás a múlttal: nem várt ellenállásba ütközött a tajvani diktátor szobrainak eltávolítása

A tajvani ellenzék pekingi befolyásként értelmezi, hogy a kormánypárt ígéretet tett: hosszú évek elteltével megszabadítja a szigetországot Csang Kaj-sek emlékétől.

A „rendszerváltás” nyolc évvel ezelőtt következett be, amikor a Demokratikus Haladó Párt megszerezte a parlamenti többséget a Kuomintangtól. Csang Kaj-sek tábornok egypártrendszerben uralkodott egészen 1971-ig. A tábornok a szovjet rendszert tanulmányozta Moszkvában a húszas években, majd a második világháború után szakított Mao Ce-tunggal és a kommunista erőkkel. 1949-ben Tajvanra menekült, és amerikai támogatással kikiáltotta a Kínai Köztársaságot, amely Tajvan hivatalos elnevezése napjainkban is. Csang haláláig a két Kína egyesítéséről ábrándozott, hasonlóan a mai pekingi vezetéshez.

2018-ban létrehoztak egy átmeneti vizsgálóbizottságot Csang uralmának tisztázására, amelynek javaslatai között szerepelt a generalisszimusz több ezer köztéri szobrának eltávolítása. Jelenleg még 760 szobor áll a helyén.

A belügyminisztérium ígérete szerint ezeket a szobrokat is hamarosan eltávolítják, válaszul a kritikákra, miszerint a kabinet túl lassan hajtja végre az intézkedéseket. A tajvani fővárosban azonban a Csang Kaj-sek emlékcsarnok felszámolása nem lesz egyszerű feladat, mivel a hadsereg lassítja a munkálatokat. A védelmi minisztérium a katonai hagyományokra hivatkozik, amelyeket Csang alapított először Kínában, majd Tajvanon. A katonai kegyhelyeket háboríthatatlan magántulajdonnak tekintik.

A Csang örökségéről folyó vita pártközpontú. A kormányzó Demokratikus Haladó Párt szakítani szeretne a hagyományokkal, míg az ellenzékbe szorult Kuomintang tagjai azzal vádolják a hatalmat, hogy el akarja törölni a történelmet. Csang brutális hadiállapot alatt irányította Tajvan lakosságát, és hatalmát fiaira ruházta át. A háborús veszélyhelyzetet csak 1987-ben szüntették meg. Becslések szerint uralkodása alatt és után 140 ezer embert börtönöztek be, további három-négyezret pedig kivégeztek. Ennek ellenére egyesek szerint Csang sikereit is figyelembe kell venni, mint például a szigetország felvirágzását és a kommunista ellenállást. A Kuomintang ma is fontos politikai szereplő Tajvanon.

A Kuomintang egyik vezetője szerint a Demokratikus Haladó Pártnak nem kellene „ideológiáját ráerőltetni” az egész országra, mivel Tajvan sokszínű társadalom.