Globális vetőmagbank megálmodói kaptak elismerést

A mezőgazdasági sokszínűség megőrzéséért felelős két szakember, Cary Fowler és Geoffrey Hawtin kapta idén a Világélelmezési Díjat, melyet az amerikai külügyminisztérium jelentett be.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki bejelentése szerint a világ mezőgazdasági sokszínűségének megőrzését célzó globális vetőmagbank létrehozásában kiemelkedő szerepet vállaló Cary Fowler és Geoffrey Hawtin részesült a Világélelmezési Díjban (WFP). Antony Blinken külügyminiszter köszöntötte a díjazottakat, akik az elismerést október végén vehetik át az Iowa állambeli Des Moines-ban.

Blinken kiemelte, hogy a két szakember munkájának köszönhetően a világ vetőmagbankjai mellett egy globális vetőmagbank is létrejött, amely jelenleg több mint 6 ezer gabonafélét és kulturálisan fontos növényt őriz.

Fowler és Hawtin irányításával jött létre az "ítéletnapi tárolónak" is nevezett globális vetőmagbank, amelyet a politikai konfliktusok és környezeti változások elől biztonságos helyen, a norvég Longyearbyen-szigeten hoztak létre. Itt a magok megőrzése megfelelő hőmérsékleten garantálható.

A Svalbard Global Seed Vault, amely 2008-ban nyílt meg, jelenleg a világ szinte minden országából származó 1,25 millió vetőmagmintát őriz.

A Világélelmezési Díjat Norman Borlaug Nobel-díjas biológus, a zöld forradalom atyja alapította 1986-ban, az élelmiszerminőség javításában és a hozzáférhetőség növelésében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére.

Fowler és Hawtin elmondták, hogy a klímaváltozás miatti aggodalmuk motiválta őket egy globális magbank létrehozására, hiszen bár növénymagbankok már korábban is léteztek, egy globális tárolóra volt szükség.

Reményeik szerint a díjjal járó hírnév segítségével jelentős támogatást tudnak szerezni a világszerte található vetőmagbankok működési költségeire. Hawtin hangsúlyozta, hogy ezeknek a vetőmagbankoknak a fenntartása viszonylag olcsó, de ez a kis összeg biztosítékul szolgál arra, hogy 50 év múlva is képesek legyünk táplálni a világot.