3,6 milliárd forint a nyomravezetőnek, aki segít a hatóságoknak elkapni a LockBit vezetőjét

Egy orosz állampolgár, Dmitrij Jurijevics Horosev a vádlottak padján találhatja magát, ha a hatóságoknak sikerül kézre keríteniük; őt teszik felelőssé az elmúlt évek legsúlyosabb zsarolóvírus-támadásaiért, melyek világszerte nagy vállalatokat és szervezeteket érintettek.

Dmitrij Jurijevics Horosev, a LockBit nevű zsarolóvírus-banda 31 éves orosz vezetője, akit korábban csak LockBitSupp álnéven ismertek, most a brit bűnüldözési ügynökség által vezetett koalíció által leleplezett személyazonossággal került a nyilvánosság elé. A férfi a LockBit zsarolóvírus üzemeltetéséért és fejlesztéséért felel, amely rendkívül veszélyesnek számít a kiberbiztonsági szakértők körében. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) vádat is emelt ellene, számítógépes bűnök, többek között csalás és zsarolás miatt.

Merrick B. Garland főügyész szerint a LockBit által alkalmazott kibertámadási módszerrel több mint 2000 áldozatot értek el, és több mint 100 millió dolláros bevételt realizáltak. Az áldozatok rendszereit titkosítással zárolták, és a dekódoló kulcsot csak jelentős összegű váltságdíj fejében ígérték megadni.

A DOJ információi szerint Horosev Voronyezs városából származik, amely Moszkvától körülbelül 480 kilométerre délre helyezkedik el.

A LockBit sötét webes oldalán a bűnüldöző szervek által közzétett közleményben hozták nyilvánosságra a férfi kilétét, és egyben 10 millió dolláros, azaz körülbelül 3,6 milliárd forintos jutalmat ajánlottak fel annak, aki segít a hatóságoknak a férfi letartóztatásában és elítélésében.

Az amerikai kormányzat szankciókat is bevezetett Horosev ellen, amelyek értelmében a LockBit által érintett áldozatok nem fizethetnek váltságdíjat, és aki mégis megszegi ezt a szabályt, az súlyos büntetésre számíthat.

A hatóságok februárban nyilvánosságra hozták a visszafejtési kulcsokat, de a LockBit továbbra is aktívnak tűnik.