Argentínában országos sztrájkot tartottak Javier Milei megszorításai miatt

Argentínában a CGT szakszervezeti szövetség csütörtökön országos sztrájkot tartott Javier Milei elnök megszorító gazdaságpolitikája miatt. A tömegközlekedés és a légiforgalom nagyrészt leállt, számos bolt bezárt, és a sztrájk a pénzintézetekre, iskolákra, egyetemekre, az áru- és szemétszállításra, valamint a postaszolgáltatásra is kiterjedt.

A kormány élesen bírálta a munkabeszüntetést, kiemelve, hogy ez már a második általános sztrájk az elmúlt öt hónapban. Patricia Bullrich belügyminiszter szerint a sztrájk a gyengeség jele, és felszólította a szervezőket, hogy hagyjanak fel a bosszantással és kezdjenek el dolgozni.

Buenos Airesben incidensek is történtek: két, a sztrájk ellenére közlekedő buszt megdobáltak kövekkel. Egy helyi taxis, aki nem csatlakozott a sztrájkhoz, a TN helyi hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy dolgoznia kell, mert különben nem tudja eltartani a családját.

Javier Milei elnök szigorú megszorításokat tervez bevezetni, amelyek között szerepel többek között ezrek közalkalmazottak elbocsátása és az állami szolgáltatások minimalizálása. A tervek között szerepel az áram-, gáz-, vízszolgáltatás és a tömegközlekedés állami ártámogatásának megszüntetése is. A mostani sztrájkot kiváltó ok egy munkajogi reform, amely jelenleg az argentin szenátus tárgyalásán van.

Az ország súlyos gazdasági válsággal küzd: az infláció meghaladja a 280 százalékot, a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A peso, az argentin nemzeti valuta, folyamatosan veszít az értékéből az amerikai dollárral szemben, miközben az államadósság egyre nő. (MTI)