Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös nyilatkozata

A magyar és a kínai államfő csütörtök este közös nyilatkozatot tesznek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön, az eredetileg bejelentett 17:30-as kezdéshez képest több mint egy órás csúszással, 18 óra körül adtak ki közös sajtónyilatkozatot. Hszi Csin-ping több napos látogatáson van Budapesten, miután korábban Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével. A kínai elnök szerda óta van Magyarországon, és ez az első alkalom húsz év után, hogy kínai államfő látogat az országba.

A tárgyalások során és a megállapodások aláírása előtt Hszi Csin-ping találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamás államfővel is. A tájékoztató előtt az M1 élőképén látható volt, hogy kínai és magyar politikusok megállapodások sorát írják alá. A tárgyalásokról és a megállapodásokról Orbán Viktor és Hszi Csin-ping tesznek bejelentéseket, amelyeket a sajtó nem hívott meg, de élő közvetítés keretében követhetők.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy a több pólusú világrend egyik tartóoszlopa Kína, és a két ország kapcsolatát folyamatos, megszakítatlan barátságként jellemezte. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is az "Egy Kína elvet" vallotta, és támogat minden kezdeményezést, ami az orosz-ukrán háború lezárása felé mutat, így a kínai béketervet is. A két ország közötti kereskedelem 20 év alatt négyszeresére nőtt, a közvetlen légijáratok száma megnövekedett, és most már stratégiai partnerségről állapodtak meg.

Orbán hozzátette, hogy a kínai cégek ma már magyarok tízezreinek adnak munkát, és Magyarország továbbra is tisztességes, korrekt körülményeket fog biztosítani az itt beruházó vállalatoknak. Céljuk, hogy a legmodernebb nyugati és keleti cégek itt alakíthassanak ki együttműködést.

A két vezető beszédei előtt számos együttműködési megállapodást írtak alá a magyar és a kínai kormány képviselői, de ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az eseményt a helyszínen jelenlévő MTVA sem közvetítette élőben, csak a kínai propagandacsatorna révén lehetett követni. Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel és a kínai hírügynökség képviselője is aláírt egy megállapodást.

Hszi Csin-ping kínai elnök öt év után először járt Európában, Franciaország után Szerbiát és Magyarországot kereste fel. Peking szempontjából a legfontosabb a párizsi vizit lehetett, hiszen az EU-ban jelenleg komoly szándék mutatkozik arra, hogy fellépjenek a gyanúsan olcsónak talált kínai elektromos autókkal szemben.

A kínai elnök és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója az eredeti időponthoz képest jelentős csúszással kezdődött, és a tájékoztatót élőben követhették az érdeklődők.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j3) Hszi Csin-ping kínai elnökkel (b3) tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)