Strucc- és emutartók örülhetnek: akár 5 milliárd forintos támogatás

Hajdúnánoson rendezett strucc szakmai napon jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, hogy a strucc- és emutartók is pályázhatnak jelentős összegű telepfejlesztő támogatásra.

A szombati eseményen elhangzott, hogy az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás keretében a támogatási összegek 200 millió forinttól akár 5 milliárd forintig terjedhetnek. Farkas Sándor kiemelte, hogy a magyar állattenyésztésnek, így a strucctenyésztésnek is van jövője, mivel az állatokból származó különleges termékek iránt mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon növekvő érdeklődés mutatkozik.

Jelenleg Magyarországon több megyében, köztük Bács-Kiskunban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban, Pest megyében és Szabolcs-Szatmár-Beregben működnek futómadarak vágására engedélyezett vágóhidak vagy szúrópontok, összesen 11 létesítményben végzik a vágást és darabolást. Emellett további 6 létesítmény rendelkezik a futómadarak feldolgozására vonatkozó engedéllyel.