AstraZeneca vakcina kivonása: aggódniuk kell az oltottaknak?

Az AstraZeneca gyógyszergyártó bejelentette, hogy kivonja a piacról a Covid-19 elleni Vaxzeveria vakcináját, miután több tucat család perli a céget halálos mellékhatások miatt.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó vállalat szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy a csökkenő keresletre hivatkozva leállítja a koronavírus elleni Vaxzeveria vakcina gyártását és értékesítését. A vállalat közleményében kiemelte, hogy a piacon megjelentek új vakcinák, amelyek a vírus különböző variánsai ellen hatékonyabbak, ezáltal az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyag iránti igény jelentősen csökkent.

A közleményben szereplő adatok szerint a vakcina forgalmazásának első évében több mint 6,5 millió életet mentett meg, és világszerte több mint hárommilliárd adagot használtak fel. A vállalat munkáját számos kormány is elismerte.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcina engedélyét alig egy nappal a vállalat bejelentése előtt vonta vissza. A Vaxzeveria vakcinát 18 éves és idősebb korosztály számára engedélyezték, és két adagban, 12 hét különbséggel kellett beadni. Egyes országokban emlékeztető oltásként is alkalmazták.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban felmerült aggodalmak között szerepelnek a súlyos mellékhatások is. A gyógyszergyártó cég a bíróság előtt először ismerte el, hogy a vakcina halálos véralvadási mellékhatást okozhat. Jelenleg legalább 51 család perli a vállalatot, mert szerintük a vakcina betegítette meg vagy okozta szeretteik halálát.