Új támogatás a magyar gazdáknak: emelkedik a gázolaj utáni adó visszaigénylés mértéke

A magyar kormány újabb intézkedéssel támogatja a mezőgazdasági termelőket, melynek értelmében május 1-jétől 90 százalékra nő a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke.

Az agrárminiszter, Nagy István bejelentése szerint a kormány a gabonaágazat helyzetének javítására irányuló ötpontos intézkedéscsomag részeként döntött a jövedékiadó-visszatérítés növeléséről. Az intézkedés hátterében az európai agrárpiac zavarai állnak, amelyeket jelentős mértékben az Ukrajnából érkező korlátozás nélküli termények piaci dömpingje okoz.

A korábbi szabályozás alapján a mezőgazdaságban használt gázolaj után fizetett adó 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az előző években ez az arány még csak 82, illetve 83,5 százalék volt. A mostani emeléssel a gazdálkodók hektáronként átlagosan 400 forintos többlettámogatást kapnak.

Az agrárminiszter szerint az intézkedés az agrárágazat számára éves szinten összesen 1-2 milliárd forintnyi többlettámogatást jelent. Nagy István kiemelte, hogy míg más uniós tagállamokban a gazdálkodók a gázolaj adó visszatérítésének csökkenése miatt elégedetlenek, addig Magyarországon éppen emelkedik a visszatérítés mértéke.

A miniszter hozzátette, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként, és hogy a tavalyi évben a gazdálkodók 22,8 milliárd forinthoz jutottak ezen a jogcímen a hazai költségvetésből.

A kormány április közepén bejelentett ötpontos intézkedéscsomagja az ukrán import okozta piaci helyzet kezelésére is kiterjed. Az intézkedések között szerepel az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása, a Magyar Államkincstár által nyújtott terület- és állatalapú támogatások május 30-ig történő kifizetése, az Agrár Széchenyi-kártyához biztosított 45 milliárd forintos keret, az éves egymilliárd forintos többlettámogatás a gázolaj visszaigénylésre, valamint a beruházásösztönzés keretében a gazdákhoz összesen 400 milliárd forint érkezhet.