Horvát parlament alakuló ülésének időpontja megállapítva

Zoran Milanovic horvát államfő május 16-ra tűzte ki a parlament alakuló ülését, amelyet az elnöki hivatal csütörtökön jelentett be. A választások április 17-én zajlottak, és az eredmények április 29-én váltak jogerőssé.

Az ország központi választási bizottságának adatai szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 61, míg a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette Igazság Folyói koalíció 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A Haza Mozgalom (DP) 14, a Híd 11, a Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) 10, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és a Független Északi Platform 2-2, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátumot kapott.

A nemzeti kisebbségek nyolc képviselői helyéből hármat a szerb, egyet a magyar, egyet az olasz, egyet a cseh és szlovák kisebbség közös képviselője, míg a többi nemzetiséget két képviselő fogja képviselni az új parlamentben.

Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő bejelentette, hogy a HDZ-nek megvan a szükséges 76 támogatói aláírás. A HDZ és a DP együtt 73 képviselővel rendelkezik, de a DP két képviselője nem támogatta a HDZ-vezette kormány megalakulását. Három kisebbségi képviselő azonban igen.

A DP három minisztériumot kap a koalícióban: a mezőgazdasági, a gazdasági és energetikai tárcát, amelyből kiválik a környezetvédelem, valamint egy új, demográfiai minisztérium is létrejön, melynek élére DP-s miniszter kerül. Emellett a párt több mint tíz államtitkári pozíciót és a parlament egyik alelnöki székét is betölti.