London a globális sportközpont céljában

Sadiq Khan londoni polgármester célul tűzte ki, hogy a várost globális sportközponttá alakítsa, és ennek érdekében több jelentős nemzetközi sporteseményt kíván a városba csábítani. A polgármester tervei szerint, amennyiben újraválasztják, London még több rangos eseménynek adhat otthont.

London, amely 2012-ben már olimpiai házigazda volt, 2016 óta számos neves sporteseménynek biztosított helyszínt, mint például a férfi és női labdarúgó Európa-bajnokságok, NBA-meccsek, a tenisz Laver-kupa, NFL-meccsek, az atlétikai Gyémánt Liga, az E-Prix versenyek és MLB-rendezvények.

Sadiq Khan ígéretet tett arra, hogy intenzíven fog lobbizni további sportesemények londoni megrendezéséért, beleértve az észak-amerikai sportüzlet csúcseseményeit is, mint például a WrestleMania profi birkózóviadal. A polgármester a sport társadalmi és gazdasági előnyeit is kiemelte, megjegyezve, hogy a Los Angeles-i WrestleMania tavaly 215 millió dolláros bevételt generált, míg a 2016 és 2023 közötti időszakban rendezett események összesen 1,2 milliárd dolláros jövedelmet hoztak.

A 2012-es londoni olimpia gazdasági hatását egy évre vonatkozóan tízmilliárd fontra becsülték, és Khan most azt tervezi, hogy a város megpályázza a 2040-es olimpiai és paralimpiai játékok rendezési jogát. A polgármester szándékában áll a nagy sportszervezetek vezetőivel való együttműködés, a készségfejlesztés terén való kooperáció a Premier League-gel, az angol labdarúgóligával, és a Crystal Palace Nemzeti Sportközpont átalakítása Nagy-Britannia első szén-dioxid-kibocsátásmentes sportlétesítményévé.

Khan emellett érdeklődését fejezte ki az NFL bajnoki döntőjének, a Super Bowl-nak a Londonba hozatalára, és arra buzdította a világ minden tájáról a párizsi olimpiára utazókat, hogy a nyári látogatásuk során tervezzenek be egy gyors londoni kiruccanást is.