Richard Nixon és a Kennedy család viszálya

Richard Nixon, az Egyesült Államok 37. elnöke, akit a Watergate-botrány miatt távoznia kellett hivatalából, mély ellenszenvet táplált a Kennedy család iránt. Nixon, akit gyakran "Tricky Dicky"-nek neveztek, a "csendes többség" nevében átmenetileg konszolidálta az 1960-as évek végére zavargáshullámba süllyedő országot, és politikai pályafutása során számos külpolitikai sikert ért el.

Nixon 1913-ban született Kaliforniában, és a családi szatócsbolt helyett ügyvédként és hivatalnokként helyezkedett el. Kvéker hite ellenére a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd politikai karrierjét képviselőként kezdte.

Antikommunista politikusként vált ismertté a McCarthy-korszakban, és az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság tagjaként részt vett az Alger Hiss-ügy kivizsgálásában. Eisenhower alelnökeként számos hivatalos látogatást tett, és 1959-ben a moszkvai Szokolnyiki parkban vitázott Hruscsovval.

Az 1960-as elnökjelölti vitában a televízióban izzadó Nixon rossz benyomást keltett, míg a rádióban hallgatók szerint felkészült volt. A médiát hibáztatta vereségéért, és államférfiúságát mutatta meg, amikor elismerte Kennedy győzelmét.

A "csendes többség" támogatásával rendpárti jelöltként nyert az elnökválasztáson, és ígéretet tett a vietnámi háború befejezésére. Politikája nem bizonyult konzervatívnak: megszüntette a katonai sorozást, és lecsökkentette a szavazói korhatárt. Kissingerrel kiegyezett Kínával, és a SALT-I fegyverkorlátozási egyezményt kötötte a szovjetekkel.

A Watergate-botrány miatt Nixon lemondott, és utódja, Gerald Ford kegyelemben részesítette. Temetésén öt utódja tisztelgett előtte, és bár dicstelenül távozott, a történelem máshogy ítéli meg őt, mint kortársai.