Orosz rakétatámadások Ukrajnában és az ukrán válasz

Oroszország szombat hajnalban nagyszabású rakétacsapást mért Ukrajna három régiójára, hőerőműveket és egy pszichiátriai kórházat ért találat.

Az orosz hadsereg 34 légi, szárazföldi és tengeri rakétát lőtt ki, melyek közül 21-et sikerült az ukrán légvédelemnek megsemmisíteni, közölte Mykola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka. A támadások során Harkivban egy pszichiátriai kórházat is ért találat S-300-as cirkálórakétával, amelynek következtében egy 53 éves nő megsérült, és jelentős károk keletkeztek az épületben – jelentette be Oleg Szinegubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője.

Herman Haluscsenko, az energetikai minisztérium vezetője szerint Lemberg, Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk régiókban az energetikai infrastruktúra volt a cél, ahol négy hőerőmű sérült meg, és egy műszakvezető is megsérült az éjszaka folyamán. A DTEK ukrán energetikai vállalat megerősítette az érintett hőerőművek károsodását, és közölte, hogy a támadások következményeinek felszámolása jelenleg is tart. A cég szerint a hajnali támadásnak voltak áldozatai is, de erről más részleteket nem közölt.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szombaton bejelentette, hogy további légvédelmi egységeket, köztük Patriot rakétarendszereket szállítanak Ukrajnába, összesen hatmilliárd dollár értékben. A Pentagon közölte, hogy az új katonai segélycsomag részeként hamarosan Patriot légvédelmi rakétákat és tüzérségi lőszereket küld Ukrajnába, de a rakéták indítására szolgáló Patriot-rendszereket nem küldenek. Lloyd Austin védelmi miniszter óva intett attól, hogy a Patriot legyen az ezüstgolyó, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Patriotokra „sürgősen” szükség van a növekvő orosz légi fenyegetéssel szemben, és „most azonnal életeket menthetnek és kell menteniük”.

Kijevben két kórház – köztük egy gyermekkórház – evakuálását is elrendelték, mert attól tartanak, hogy orosz csapások célpontjai lehetnek. A kijevi városvezetés pénteken közölte, hogy terjed egy videó az interneten, ami kifejezetten ezeknek az intézményeknek a támadásáról szól. A belarusz KGB vezetőjének megjegyzéseire is hivatkoztak, aki azt állította, hogy az épületekben „beteg gyerekek mögé bújó” katonai személyzet tartózkodik, amit Kijev „abszolút hazugságnak” nevezett.

Válaszul az ukrán drónok egy orosz olajfinomítót támadtak a krasznodari térségben, amit részben felfüggesztettek a munkáját. Eduard Trudnyev, az olajfinomítót működtető Szlavjanszk cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy szombatra virradó éjszaka tíz drón érte el a szlavjanszki létesítményt, ahol komoly tűz keletkezett. Az orosz védelmi minisztérium szerint a krasznodari terület fölött 66 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka.