Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon szigorú feltételek mellett

Magyarországon hamarosan járőrözni fogó kínai rendőrök csak szigorú feltételek mellett tehetik ezt meg: nem intézkedhetnek magyar kollégák nélkül, és bilincset sem használhatnak.

Pintér Sándor belügyminiszter és a kínai közbiztonsági miniszter megállapodása értelmében érkeznek majd a kínai rendőrök Magyarországra. Külföldi rendőrök jelenléte nem számít újdonságnak Magyarországon, hiszen korábban már több nemzetiségű rendőr is járőrözött itt nagyobb események, mint például a Sziget fesztivál vagy a Forma-1 idején.

A Blikk korábban arról számolt be, hogy Rétvári Bence szerint a kínai rendőröknek nem lesznek intézkedési jogkörei Magyarországon, és csak magyar rendőr társaságában járőrözhetnek. Az ORFK az Énbudapestemmel megosztott információk alapján kijelentette, hogy a kínai járőrök fegyvertelenül fogják járni a magyar utcákat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kínai rendőrök csak egyenruhában, fegyver és kényszerítőeszköz nélkül léphetnek ki a magyar utcákra, és nyomozási cselekményt sem végezhetnek. Kiemelték, hogy fegyvert csak saját életük védelme érdekében, végszükség esetén használhatnak, míg gázsprayt, bilincset és rendőrbotot kizárólag magyar rendőr által folytatott intézkedés során, a magyar szabályoknak megfelelően alkalmazhatnak.