Microsoft: Új szolgáltatás kifejezetten kémeknek

A Microsoft egy új generatív mesterséges intelligencia modellt fejlesztett ki, amely kizárólag az amerikai hírszerzés számára lesz elérhető, és az internetes kapcsolattól teljesen elszigetelt módon működik.

A vállalat által bemutatott új mesterségesintelligencia-modell a hírszerző ügynökök igényeire szabott, és a Bloomberg szerint a GPT-4 alapú rendszer úgy lett kialakítva, hogy ne legyen kapcsolata az internettel, ezáltal biztonságosan lehet használni minősített adatokkal. William Chappell, a Microsoft stratégiai technológiai igazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy ez az első olyan termékük, amelynek létezik egy jól izolálható verziója, és amelyhez kizárólag az amerikai kormányzat férhet hozzá.

A Gizmodo információi szerint a hírszerző ügynökségek már régóta szeretnének használni egy ChatGPT-szerű technológiát, de a generatív mesterséges intelligencia alkalmazása túl nagy kockázatokkal járt volna. Chappell hozzátette, hogy a Microsoft által kifejlesztett szolgáltatás ezt a problémát orvosolja, mivel az nem tanul a korábban bevitt adatoktól, így a titkos információk nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A CIA, amely 2023-ban már elkezdett egy saját mesterséges intelligenciát használni a nyilvános információk feldolgozására, eddig még nem dolgozott minősített dokumentumokkal, de a Microsoft új fejlesztése ezen változtathat. A CIA még nem kommentálta a Bloomberg hírét.

A Microsoft másfél évig tartó fejlesztés után jelenleg a modell tesztelési fázisánál tart, és a hírszerzés csak akkor kezdheti el használni, ha a rendszer megkapja a szükséges hivatalos akkreditációt. A bejelentés időzítése érdekes, tekintettel arra, hogy a belbiztonsági minisztérium nemrégiben szigorúbb adatkezelési gyakorlatot követelt a Microsofttól, miután magasrangú kormányzati tisztviselők e-mailjei kerültek nyilvánosságra. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója ezt követően hangsúlyozta, hogy a kiberbiztonság lesz a közeljövőben a legfontosabb prioritás.