Pásztor Dániel lemondott püspöki tisztségéről

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület vezetője és a református egyház egyik püspöke, aki sokak szerint Balog Zoltán utódja lehetett volna, lemondott mind püspöki, mind a sajóvelezdi gyülekezet lelkipásztori szolgálatáról, ami miatt zsinati lelkészi alelnöki megbízatása is megszűnik.

A Magyarországi Református Egyház közleménye szerint Pásztor Dániel magánéleti és egészségügyi okokból döntött a lemondás mellett. A Szemlélek információi szerint Pásztor egészségi állapota lehetett az egyik fő ok, ami a döntéséhez vezetett. A Tiszáninneni Református Egyházkerület a Magyarországi Református Egyház választási szabályai alapján fog új püspököt választani. Pásztor Dániel a döntéséről értesítette a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsát, amely kifejezte, hogy „testvéri szeretettel áll mellette az elhatározásában”.

A Népszava emlékeztet arra, hogy Pásztor Dániel egy ideig esélyes volt Balog Zoltán utódjaként a zsinat lelkészi elnökének pozíciójára. Pásztor Dániel lemondása azért is váratlan, mert április végén zsinatot tartottak a reformátusok, ahol Pásztort választották meg a zsinat alelnöki pozíciójára.

A reformatus.hu szerint a lemondásnak „magánéleti és egészségügyi okai vannak”. A Szemlélek több forrásból úgy értesült, hogy Pásztor már pár nappal ezelőtt lemondhatott, de a döntésének konkrét okát az újság református forrásai nem értik, hiszen annak időzítése sajátos módon a nemrég tartott összegyházi tanácskozás utánra esett. A Tiszáninneni Református Egyházkerület sem cáfolta, sem megerősítette az értesülést.

A tavaszi zsinat előtt a református egyház négy püspöke közös nyilatkozatot adott ki, amelyben Pásztor Dánielt és Steinbach Józsefet ajánlották a zsinati vezetői pozíciókba. Ez erős üzenet volt Fekete Károlynak, a tiszántúli püspöknek, aki korábban távozásra szólította fel Balog Zoltánt, és aki a belső információk szerint 2021-ben és a mostani zsinaton is esélyes lett volna lelkészi vezetőnek. Végül Steinbach lett a lelkészi elnök, Pásztor pedig a helyettese, ami korábban nem volt példa arra, hogy a két nagy egyházkerület ne adjon zsinati vezetőt.

Balog Zoltán, aki a református egyház elnökségi tanácsának február 13-i ülésén úgy döntött, hogy marad, bár bevallotta, hogy maga is támogatta K. Endre kegyelmét, először mégsem mondott le a református egyházban betöltött posztjairól. Azt ígérte, hajlandó zsinatot összehívni, de a neki szavazott bizalom miatt nem távozik. Azonban a maradása akkora port kavart, hogy pár nappal később, február 16-án végül mégis lemondott: püspökként azonban pozíciójában maradt, amit zsinata is megerősített. Pásztor volt az egyike annak a két püspöknek, akik február közepén Balog lemondása mellett szavaztak az egyházi vezetők kegyelmi ügy miatt összehívott rendkívüli tanácskozásán. Miután Balog Zoltán lemondott, ideiglenesen Pásztor Dániel alelnök látta el a zsinat elnöki teendőit.