A főpolgármester-jelöltek névsora készen áll

Négy jelölt neve került fel a főpolgármester-jelölti szavazólapon, miután a Fővárosi Választási Bizottság határozatai jogerőre emelkedtek.

A főpolgármester-választáson négy jelölt indulhat, mivel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatai csütörtök délután négy órakor jogerőssé váltak, jogorvoslati igény hiányában. A hétfői határidőig összesen öt jelölt adta be az ajánlásait, de csak négyüknek sikerült eleget tenni a jelöltállítás feltételeinek.

Az FVB már korábban nyilvántartásba vette Szentkirályi Alexandrát a Fidesz-KDNP részéről, majd hétfői ülésén döntött Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Karácsony Gergely (a Párbeszéd - a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös jelöltje), valamint Vitézy Dávid (a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP - Magyarország Zöld Pártja közös jelöltje) nyilvántartásba vételéről. Vas Annamária (független) jelöltet azonban visszautasították, mivel nem gyűjtötte össze a szükséges ötezer ajánlást.

A jelöltek sorrendjét a határidő lejárta után kisorsolták, így a június 9-i szavazólapon az alábbi sorrendben fognak szerepelni: 1. Grundtner András, 2. Vitézy Dávid, 3. Szentkirályi Alexandra, 4. Karácsony Gergely. Az FVB döntései ellen jogorvoslatot a csütörtöki határidőig lehetett volna benyújtani, de mivel senki nem élt ezzel a lehetőséggel, a határozatok jogerőre emelkedtek. Vas Annamária lett volna az 5. a szavazólap sorrendjében, aki csak május 2-án regisztrált az NVI-nél, hogy felvegye az ajánlóíveket, de a nyilvántartásba vételét végül elutasították.