Mark Cavendish győzelme a Tour de Hongrie második szakaszán

A brit Mark Cavendish nyerte meg a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát, ezzel két év után ismét magyarországi győzelmet aratott.

A versenyen egy négyfős szökevénycsoport alakult ki, amelyben Istlstekker Zsolt is helyet kapott. Ő egy részhajránál a második helyen végzett, egy másikat pedig megnyerve átvette a fehér trikót, amely az összetett versenyben legjobban álló magyar versenyzőt illeti meg. A szakasz győztesét végül egy mezőnyhajrá során dőlt el, ahol Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak. A sárga trikót, amely az összetett versenyben élen álló versenyzőt jelöli, Martin Voltr szerezte meg egy időjóváírás révén.

Cavendish legutóbbi magyarországi sikerét a 2022-es Giro d’Italia balatonfüredi szakaszán érte el, így a mostani győzelem az első itteni diadala azóta. A brit versenyző pályafutása során eddig összesen 164 profi győzelmet gyűjtött be, ezzel a legendás Eddy Merckx mögött a második helyen áll az országúti kerékpárosok örökrangsorában. A Tour de Hongrie második szakaszának második helyét a holland Dylan Groenewegen, a harmadik helyét pedig a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg.

A tokaji rajt után négy léptek meg a mezőnytől, de további szökevényeket már nem engedett el a főmezőny, az elfogóemberek pár gyors kilométerrel leszerelték az akciókat. Voltrnak lehetett a legfontosabb, hogy sokáig az élen maradjanak, mert a részhajrákon gyűjthető bónusz másodpercekkel volt esélye az összetett élére is kerülni. A cseh bringás már hétfőn is benne volt az elmenésben, és már akkor is gyűjtögette a pontokat és másodperceket.

Voltr jól taktikázott, miután átbuktak a Zemplén buckáin, a 72 kilométernél lévő szikszói részhajrát megnyerte, amivel ledolgozta a hárommásodperces hátrányát az összetettben vezető Sam Welfsforddal szemben. A cseh bringás a következő részhajránál sem bízott semmit a véletlenre, hosszú sprintet kivágva nyert újabb három másodpercet. Ehhez aztán még kettőt hozzátett Kazincbarcikán az utolsó részhajránál. Itt Istlstekker gyorsabb volt nála. Utóbbinak azért volt szüksége erre a három másodpercre mert a korábban szerzett kettővel esélyt kapott rá, hogy a magyarok különversenyében az élre álljon. A számítása bevált, végül a főmezőnnyel érkezve egy másodpercet adott csapattársának, Rózsa Balázsnak és a válogatottban tekerő Filutás Viktornak. Istlstekker összetettben is nagyot lépett előre, tízmásodperces hátránnyal a negyedik.

„Ezt a sikert a karrierem top három eredménye közé sorolom. A helyzet hozta, hogy én szöktem, de a csapat tervezte, hogy valakinek mennie kell. Amikor elmentünk inkább a fehér trikó járt a fejemben, de a hegyi trikó is elérhetőnek tűnt. A másik három bringással egészen sokáig együtt tudtunk dolgozni, csak az utolsó gyorsasági hajránál volt egy kisebb nézeteltérés. Ezután már jönnek a hegyek, remélhetőleg a légiósunk, Munton Byron fog valami kiemelkedő eredményt hozni” – mondta Istlstekker.

Cavendish egy már nyert Magyarországon, Balatonfüreden a 2022-es Giro d'Italia 3. szakaszán győzött. Cavedish már eddig is hírességnek számított itthon, hiszen egy zámolyi buszmegállót róla neveztek el, de most már Kazincbarcikával is összefonódhat a neve.

„Most már tényleg nagyon jó hely számomra ez az ország. Ezt a befutót is nagyon élveztem. Már tegnap is nyerni szerettem volna, de egy kicsit zűrzavaros lett annak a szakasznak a vége. Ma átbeszéltük, hogy mit kell tenni, és pontosan azt csináltuk, amit akartunk, sokkal jobb volt a felvezetésünk” – nyilatkozta a Telexnek. A brit kerékpárosnak ez a verseny csak bemelegítés a Tour de France-ra, ha ott tud egy szakaszt nyerni, akkor Eddy Merckx-et megelőzve övé lesz a legtöbb etapsiker. Hogy ez mennyire izgatja, azt nem árulta el.

Martin Voltr a szakasz után büszkén feszített az összetett elsőnek járó sárga trikóban. „Nagyon szerettem volna a szökésbe kerülni, de a csapatunkból nagyjából mindenki ugyanígy volt, kis csapat vagyunk, így jó lehetőség, hogy benne legyünk a tévében. Nagyon motivált voltam, és a csapattársaim is támogattak. Én voltam az első, aki támadott. A rajt után nagyon sokat beletettem. A hegyi pontverseny nem érdekelt, csak a részhajrákon akartam gyűjteni a bónuszokat. Nem vagyok túl jó sprinter, ezért mindig hamarabb időzítettem. A zöld trikót nem éreztem elérhetőnek, inkább a sárgára mentem. Ez életem első sárga trikója, elég jól is néz ki, nagyon örülök, hogy ezt elértem” – mondta a cseh kerékpáros.

Eredmények:
2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 kilométer
1. Mark Cavendish (brit, Astana-Qazaqstan) 3:45:11
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco-Alula) azonos idő
3. Jon Aberasturi (spanyol, Euskaltel-Euskadi) azonos idő

Összetett:
1. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 7:34:44
2. Mark Cavendish (brit, Astana-Qazaqstan) 5 másodperc hátrány
3. Dylan Groenewegen (holland, Jayco-Alula) 9 mp. h.
4. Istlstekker Zsolt (magyar, Epronex-Hungary Cycling Team) 10 mp. h.