Eurostat: Magyarországon a legolcsóbb az áram az EU-ban

Az Eurostat jelentése szerint 2023 második felében a magyar lakosoknak kellett a legkevesebbet fizetniük az áramért az Európai Unióban, és a tavalyi év első felében a földgázért is ők fizettek a legkevesebbet.

Az uniós villamosenergia és gázárak 2022-es meredek emelkedése után 2023 második felére csökkenést mutattak. A villamosenergia ára a régióban átlagosan 28,5 EUR/100 kWh volt, ami csökkenést jelent az első félévi 29,4 EUR/100 kWh-hoz képest. A földgáz ára szintén csökkent, 11,3 euró/100 kWh-ra az előző félévi 11,9 euró/100 kWh-ról. Az ipari fogyasztók számára ez a csökkenés még kifejezettebb volt, ami kedvezőbb feltételeket teremtett az ipar számára.

Tizenhárom tagállamban lett olcsóbb az áram

2023-ban 13 tagállamban csökkentek a lakossági villamosenergia árak a 2022-es év azonos időszakához képest, míg a nem háztartási fogyasztók esetében 17 országban tapasztalható volt a csökkenés. Magyarországon a háztartási villamosenergia-árak voltak a legalacsonyabbak, 11,3 euró/100 kWh értéken, míg a legmagasabb árakat Németországban (40,2 euró), Írországban (37,9 euró) és Belgiumban (37,8 euró) regisztrálták.

Nemzeti valutában számolva Hollandia, Csehország, Lengyelország és Németország jelentett jelentős áremelkedést, míg Dánia, Spanyolország és Svédország esetében jelentős csökkenést figyeltek meg.

A legtöbb országban a gázárak is bezuhantak

A lakossági gázárak 2023 második felében csökkentek, amit az alacsonyabb energiaköltségek és az adók fokozatos visszatérése a válság előtti szintre magyaráz. A legnagyobb mértékű árcsökkenést Dániában regisztrálták, míg Litvániában emelkedtek a leginkább a gázárak. A háztartási fogyasztók esetében 12 országban nőttek, míg másik 12-ben csökkentek az árak. Az ipari szektorban szinte minden országban csökkenésről számoltak be.

Magyarországon a háztartási gáz átlagos ára 2023 első felében volt a legalacsonyabb, 3,3 euró/100 kWh értéken, míg a legmagasabb árakat Svédországban, Írországban és Hollandiában jegyezték fel.