Lejtmenetben a mezőgazdasági gépek – fordulat történt a hazai lízingpiacon

A hazai lízingpiac első negyedéves adatai szerint 210 milliárd forintnyi új finanszírozást regisztráltak, ami 7 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakának az eredményénél. A személyautók piacán kötötték a legtöbb szerződést.

2024 első negyedévében a hazai lízingpiacon 210 milliárd forintnyi új finanszírozást regisztráltak, ami 7 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakának az eredményénél. A személygépjárművek esetében fennmaradt a 2023. végén tapasztalt fokozott aktivitás, míg a termelőeszközöknél stagnálás, illetve visszaesés látható. A szerződött darabszám 20 111 volt, 28,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábban jegyzettnél, és a szerződések 82 százalékát új eszközök finanszírozására kötötték. A portfólió 5,3 százalékkal 2151 milliárd forintra nőtt, míg az állományi szerződésszám 5 százalékkal 319 664 darabra zsugorodott.

Főleg autókat lízingelünk

Az eszközkategóriák közül a személyautó-kistehergépjármű-motor szegmensben kötöttek a legtöbb lízingszerződést, az új finanszírozások 61 százalékát. Összesen 129 milliárd forint értékben 17 190 darab szerződés született ebben az eszközosztályban, 42 százalékkal több, mint 2023. azonos időszakában. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a személyautók és kishaszonjárművek forgalomba helyezési számainak az emelkedése áll a növekedés hátterében.

Visszaesés a mezőgazdaságban

A nagyhaszonjárművek szegmensében stagnálást figyelhetünk meg, itt 1661 szerződést kötöttek 46,5 milliárd forintnyi kihelyezett összegben. A mezőgazdasági termelőeszközöknél a tavalyi év azonos időszakához képest 48 százalékot esett a finanszírozott összeg mértéke, a szerződésszámok pedig 44 százalékkal. Ez a kategória 14,5 milliárd forinton zárta az első negyedévet, és Kőszegi László kiemelte, hogy ez a szektor komolyan függ az állami támogatásoktól. Az építőipari járműveknél viszont 79 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg aránya.

A KKV-k és a pénzügyi szektor dominanciája

A lízingpiac ügyfélkörét továbbra is a KKV-szektor dominálja, az első negyedévben ők tették ki az ügyfelek 72,6 százalékát. A nagyvállalatok aránya 12,7, míg a lakossági lízingelőké 7 százalék volt. A pénzügyi lízingek maradtak a leggyakoribbak, 174 milliárd forint értékben az összes ügylet 83 százalékát ebben a formában kötötték meg. 2024 első három hónapjában a finanszírozott összegek 30, míg a szerződések 14 százaléka devizaalapon történt.