Brit katonák a Gázai övezetben

A BBC szerint Nagy-Britannia katonákat vezényelhet a Gázai övezetbe, hogy segítsék a humanitárius segélyek eljuttatását egy új tengeri útvonalon keresztül.

A brit kormány fontolóra vette, hogy katonai erőket küldjön a konfliktus sújtotta Gázai övezetbe. A cél az, hogy elősegítsék a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását a területre egy új tengeri útvonalon keresztül, amely a jövő hónapban nyílik meg. A BBC jelentése szerint ez a lépés azt mutatja, hogy a brit kormány elkötelezett amellett, hogy támogassa a régióban élő emberek humanitárius szükségleteit. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy amerikai erők nem szállnak partra, és egy meg nem nevezett "harmadik fél" egy úszó gáton keresztül vezetné a teherautókat a helyszínre.

A tervezett katonai jelenlét részletei egyelőre nem ismertek, de a brit kormány döntése várhatóan nemzetközi figyelmet fog vonzani, tekintettel a Gázai övezet politikai és biztonsági helyzetére. A BBC híradása alapján a katonák feladata elsősorban a segélyszállítmányok védelme lenne. A veszélyes akcióról még nem született döntés, a brit védelmi minisztérium (MoD) és az izraeli hadsereg nem kívánt nyilatkozni.