Putyin: A Nyugat náci és történelemhamisító

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szövetségesek náci Németország feletti győzelmének 79. évfordulóján tartott beszédében bírálta a Nyugatot, beleértve az általa korábban megszállt Ukrajnát is, amiért szerinte a történelmet ferdítik el.

Az évforduló alkalmából tartott szerényebb méretű katonai felvonuláson Putyin arra használta fel az alkalmat, hogy kritizálja Moszkva ellenségeit, és emlékeztessen országa nukleáris képességeire. Ezzel egy időben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Vilniusban az Oroszország által jelentett veszélyre hívta fel a figyelmet. Putyin a beszédében a Nyugatot vádolta a második világháború igazságának elferdítésével, és a gyarmati politika alapjának hazugságra és képmutatásra építésével. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Vörös Hadsereg része volt egy szélesebb szövetséges koalíciónak, amelybe többek között az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is beletartozott. A szovjet győzelem napja egyben a Szovjetunió megszállásának kezdetét is jelzi Közép- és Kelet-Európában.

Putyin szerint azok, akik nem állnak vele, gyakran kapnak náci jelzőt. Az orosz elnök a nyugati elitet azzal vádolta, hogy a történelemmel való visszaélés és a náci követők szalonképessé tételével próbálják újabb regionális konfliktusokat szítani. Különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát nevezte meg, akit rendszeresen neonáciként aposztrofál. Putyin figyelmeztetett, hogy országa atomfegyverei mindig készenlétben állnak, és azt állította, hogy ő valójában a globális konfrontáció megakadályozására törekszik.

Az orosz elnök elszigeteltségét mutatja, hogy a Vörös téren tartott felvonuláson csak kilenc másik vezető volt jelen. Ezzel szemben Franciaország és más országok a világháború végét és az Európa-napot ünnepelték.

Ursula von der Leyen a litván fővárosban beszélt, és kiemelte, hogy Putyin milyen veszélyt jelent Európa többi részére. Az Európai Bizottság elnöke szerint Litvánia már évek óta figyelmeztet az Oroszország jelentette veszélyekre, és Európának hallgatnia kellett volna rájuk. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió most szilárdan áll Litvánia és a szabadság oldalán az agresszióval szemben.