A mesterséges intelligencia a hamis termékek ellen

Az online kereskedelem terjedésével egyre nagyobb problémát jelentenek a hamisított termékek, azonban egy új alkalmazás, a FeaturePrint ígéretes megoldást kínálhat a hamisítványok azonosítására.

Az online piacokon egyre több a hamis áru, ami komoly kihívást jelent a vásárlók és a hatóságok számára egyaránt. Egy uniós jelentés szerint a vámhatóságok által elkobzott hamisított termékek jelentős része online forrásokból származik, és a helyzet azóta is romlik. A washingtoni székhelyű Alitheon cég által fejlesztett FeaturePrint alkalmazás az optikai mesterséges intelligencia segítségével képes egyetlen okostelefonnal készült fotó alapján azonosítani a hamis tárgyakat.

Az alkalmazás használata egyszerű: nincs szükség speciális szkennelésre vagy kamerákra, csupán egy okostelefonra. A FeaturePrint a fizikai tárgyak felületi részleteit elemzi, és ezeket egyedi matematikai reprezentációkká alakítja, létrehozva ezzel a termékek digitális ujjlenyomatát. A TIME magazin által az előző év egyik legjobb innovációjaként ismertetett rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy konkrét tételeket azonosítsanak, nem csak széles termékosztályokat.

A FeaturePrint nem csak új vagy sértetlen termékek esetében működik hatékonyan, hanem képes kezelni a tárgyak elforgatását és a különböző szögekből történő rögzítést is. Sőt, még a sérült vagy törött termékek is hitelesíthetők az alkalmazás segítségével, bár nem helyettesíti a meglévő hitelesítési folyamatokat.

Jelenleg az Alitheon csak vállalati ügyfelek számára teszi elérhetővé a szoftvert, ami lehetőséget ad a technológia további finomhangolására és a felhasználói visszajelzések gyűjtésére. A cég webhelyén nem találhatók részletek a termékek rendszerbe való felvételéről és a hitelesítési folyamatról, így a rendszer valódi hatékonyságáról csak akkor alkothatunk véleményt, ha az a nagyközönség számára is elérhetővé válik.