Bíróság elé állítják Andrew Tate-et és testvérét

A bukaresti bíróság döntése értelmében Andrew Tate brit–amerikai influenszert és testvérét, Tristant emberkereskedelem vádjával kell bíróság elé állniuk Romániában. Az influenszer szóvivője bejelentette, hogy megtámadják a döntést, amelyet 10 hónappal a vádemelés után hoztak meg.

Andrew Tate-et és testvérét, Tristant tavaly vádolták meg nemi erőszakkal, emberkereskedelemmel és nők szexuális kizsákmányolására irányuló szervezett bűnözői csoport létrehozásával Romániában, amit mindketten tagadnak. A vádakat követően szeptemberben enyhítették az utazási korlátozásokat, így a testvérek szabadon utazhatnak Románia területén belül. Eredetileg 2023 elején tartóztatták le őket, miután a román rendőrség egy pizzás doboz alapján azonosította tartózkodási helyüket, amely egy videóban is megjelent, ahol Tate Greta Thunbergnek válaszolt. Márciusig börtönben voltak, majd házi őrizetbe kerültek, és júniusban újabb vádemelés érte őket és két női társukat.

A román ügyészek szerint Andrew Tate több nőt is szexuális aktusra kényszerített, és bár az influenszer azt állította, hogy felnőtteknek szóló tartalmat gyártó vállalkozást vezetett, a szakértők szerint ez valójában egy emberkereskedő hálózat volt. A vádak szerint a Tate testvérek félrevezették állítólagos áldozataikat, romantikus szándékokat színlelve, majd egy Bukarest külvárosában lévő házba szállították őket, ahol a csoport szexuálisan és fizikailag bántalmazta, valamint pornográf tartalmak előállítására kényszerítette őket.

Az Index beszámolója szerint a testvérpárt márciusban vették őrizetbe Romániában, az Egyesült Királyság európai elfogatóparancsa alapján. A brit hatóságok szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolják őket, amelyeket 2012 és 2015 között követtek el. A bukaresti fellebbviteli bíróság mellett működő ügyész 24 órára elrendelte az őrizetbe vételüket, és a román bíróság jóváhagyta a testvérek Nagy-Britanniába való kiadatását, de csak a romániai eljárás lezárultát követően.

Romániában kell bíróság elé állniuk

A román jog szerint az ügy előzetes tanácsa vizsgálta meg az iratokat és bizonyítékokat, és a bíróság döntése alapján megkezdődhet a büntetőper. A bíróság megállapította az ügyészek bizonyítékkezelésének jogszerűségét, és úgy döntött, hogy az ügy bíróság elé kerülhet. A Tate-testvérpár képviselői szerint a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de a testvérek fellebbeznek az ítélet ellen.

A testvérpár, akik mindketten amerikai és brit kettős állampolgársággal rendelkeznek, és korábban kick-boxosok voltak, a legmagasabb rangú gyanúsítottak közé tartoznak Romániában emberkereskedelem miatt, és ügyük a román szervezett bűnözés elleni egység, a DIICOT próbája lesz. A felnőttekkel való emberkereskedelem és a nemi erőszak bűntette Romániában egyaránt 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Andrew Tate milliókat vonzott ultra-maszkulin életmódjával, amelyet a kritikusok szerint nőgyűlölőnek tartanak. A nők elleni erőszak elleni jótékonysági szervezetek figyelmeztettek, hogy Tate videói káros hatással lehetnek a fiatal fiúkra és férfiakra. A YouTube-on korábban népszerű videói révén jelentős összeget kereshetett, de az influenszert azóta kitiltották több nagy platformról, és csak az X néven újjászületett platformon jelent meg újra, ahol jelenleg 8,8 millióan követik.