A mesterséges intelligenciáról fog beszélni a pápa

A G7 csoport következő csúcstalálkozójának vendége lesz a katolikus egyházfő, és arról fog beszélni, milyen etikája van a mesterséges intelligenciának.

Valószínűleg nem szerepelt az 1940-es években a kis Jorge Bergoglio tippjei között, hogy 87 éves korában a mesterséges intelligenciáról fog előadást tartani pápaként a világ vezető politikusainak, de most épp ez fog történni. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Ferenc pápa is meghívást kapott a G7 csoport júniusi csúcstalálkozójára, amelyet Olaszországban tartanak. A téma a mesterséges intelligencia és annak etikai szála lesz.

A Vatikán nemrég indította el azt a kezdeményezését, amelyben a világ vezető cégeit és most a G7-csúcson már a leggazdagabb országokat is kéri: olyan környezetet teremtsenek meg, amelyben a digitális innováció, különösen a mesterséges intelligencia tiszteletben tartja az emberi méltóságot. A kezdeményezéshez sok techcég és nemzetközi szervezet is csatlakozott – aztán hogy ezeket az ígéreteket mennyire veszik komolyan, az már más kérdés.

Az olasz irodalom került az idei PesText Tavasz első napjának fókuszába. A magyar közönség nemcsak azt tudhatta meg Davide Calí, Luca Novelli és Giulia Caminito olasz írókról, hogy miért és miről írnak, hanem azt is, hogyan működhetne egy ideális társadalom, amelyben nem vagyunk saját magunk ellenségei.

Az olasz és a magyar írók hasonlóak. Nemcsak kiváló irodalommal gazdagítják a kultúrát, hanem abban is, hogy ha kell, az „asztalra csapnak”. Bizonyos társadalmi és politikai kérdésekben ők az elsők, akik felszólalnak, nem restek fontos ügy mellé állni, és kényes kérdések elől sem húzódnak el. Ez volt a vezérfonala az immár hatodik éve megszervezett PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztiválnak.

Idén az első nap az olasz irodalom jegyében zajlott a Budapesti Kultúrintézet támogatásával a budapesti Három Holló Kávéházban. A fesztivál és a magyar közönség kedvéért nem kisebb olasz írók látogattak a magyar fővárosba, mint Davide Calí, Luca Novelli és Giulia Caminito, akik egyebek mellett az alábbi kérdésekre keresték a választ:

  • Mi dolga van a politikának a gyerekekkel?
  • El tudnak-e képzelni olyan társadalmat, amelyik nem a saját ellenségét választja meg elnöknek?
  • És miért ciki, ha egy politikus nem kap kényelmetlen kérdéseket?

Davide Calí, aki gyerekeknek szóló könyveiben fontos és esetenként tabusított témákat is érint, úgy véli, hogy egy ideális társadalom következetesen végiggondolná, hogy mi fog történni, és közben megszorongatja a politikusait, amiben hatalmas szerepe van a sajtószabadságnak is. Az olasz író szerint Olaszországban a közszolgálati televíziós csatornák különböző pártok kezében vannak, az állam finanszírozza, a vezetőit és a szerkesztőit pedig az olasz parlament nevezi ki, attól függően, ki van kormányon, ami aláássa a sajtószabadságot.

A PesText Tavasz folytatódik, és öröm volt látni a magyar olvasók kíváncsiságát, érdeklődését. Bár az is beszédes, hogy magyar írót csak elvétve láttunk, mi csak Petőcz András költővel találkoztunk. A fesztivál 2024. április 27-én este folytatódik a budapesti Három Holló Kávéházban.