A magyarok egészségtudatossága és folyadékfogyasztása

A magyar lakosság nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet, miközben az alkoholfogyasztás terén az élmezőnyben helyezkedünk el. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a férfiaknak napi 2,5 litert, a nőknek pedig 2 litert kellene fogyasztaniuk a megfelelő hidratáltság érdekében.

Az Index szerint több tényező is befolyásolhatja a szükséges folyadékmennyiséget, mint például az éghajlat, a külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás, az egészségi állapot, az életkor és az ételek sótartalma. Dobák Zita dietetikus hangsúlyozza, hogy a fokozatosság fontos, mivel a gyors ivás esetén a folyadék hamarabb távozik a szervezetből.

A legideálisabb az lenne, ha megszoknánk, hogy óránként iszunk egy pohár vizet – mondta Dobák Zita dietetikus.

A 18-34 év közötti magyar férfiak átlagosan napi 1,4 litert, a nők pedig 1,3 litert fogyasztanak, ami jelentősen elmarad az ajánlott mennyiségtől. A helyzet az életkor előrehaladtával csak romlik, 65 év felett gyakran előfordul, hogy a napi folyadékbevitel nem éri el az 1 litert. A dehidráció elkerülése érdekében ajánlott a magas folyadéktartalmú ételek, például levesek és gyümölcsök fogyasztása.

A dehidráció jelei között szerepel a száj- és bőrszárazság, fejfájás, gyengeség, ingerültség, izomrángás és székrekedés. A túlzott vízfogyasztás azonban szintén problémákat okozhat, és a cukorbetegség egyik tünete is lehet a folyamatos szomjúság érzése. Dobák Zita figyelmeztet az ízesített vizek és gyümölcslevek magas cukortartalmára is.

Az alkoholfogyasztás káros hatásai sem hagyhatók figyelmen kívül, Magyarországon a halálesetek 7 százaléka az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható, ami meghaladja az uniós átlagot. Ráadásul a rossz minőségű borok különösen népszerűek az országban.