A nyugati ingatlanválság és a magyar projekthitelek helyzete

A fejlett országokban, különösen az USA-ban és Németországban, a kereskedelmi ingatlanok piaca válságba került, ami a magyar projekthitelek helyzetére is felvet kérdéseket. Az MNB friss jelentése alapján a magyar kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek állománya csökkent, de a lakóingatlan-projektek és az ipari ingatlanok hitelállománya növekedett.

A magyarországi kereskedelmi ingatlanok piacának helyzetét az MNB Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése tárja fel, amely szerint a magyar hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek állománya 2023-ban 3,3%-kal, 2600 milliárd forintra csökkent, az árfolyamhatásoktól megtisztítva pedig stagnált. A lakóingatlan-projektek és az ipari ingatlanok hitelállománya viszont bővült, utóbbi esetében 13%-os növekedést regisztráltak.

A bankok 2023-ban 42%-kal kevesebb kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitelt folyósítottak, mint az előző évben, a szállodákra felvett hitelek kihelyezése azonban emelkedett. A negyedik negyedévben a bankok a hitelkereslet visszaeséséről számoltak be, de a következő időszakra már élénkülésre számítanak.

A forintkamatok magassága ellenére a devizaalapú hitelek aránya az állományban 77%-ról 76%-ra csökkent, mivel a devizahitelek új folyósításokon belüli részaránya 56 százalékra mérséklődött. Az euróhitelek kamatai nem emelkedtek tovább, a forinthitel-kamatok pedig csökkenő tendenciát mutattak. A bankok a hitelezési feltételeket szigorították, és a következő félévre további szigorítást terveznek.

A projekthitelek piaca Magyarországon koncentrált, a folyósítások kétharmada három intézményhez kötődik, de a koncentráció az előző évhez képest csökkent. A befektetési tranzakciók mérete csökkent, az irodaátadások lassultak, és a nagyobb volumenű folyósítások aránya is mérséklődött.

Az MNB a növekvő kereskedelmiingatlan-piaci kockázatokra reagálva újraaktiválta a rendszerkockázati tőkepuffert (SyRB), amelyet a Covid miatt korábban felfüggesztettek. A problémás kereskedelmiingatlan-hitelek aránya Magyarországon jelenleg alacsony, 5,7%-on áll.

A bankok szavatolótőkéje, a mérlegfőösszeg és a GDP arányában is csökkent a kereskedelmiingatlan-projekthitelek aránya. Az MNB jelentése szerint a hazai hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitel-kitettsége mérlegfőösszeg és szavatolótőke arányosan is kevesebb, mint a 2008-as válság utáni szint, és a portfólióminőség sem romlott.