A budai szellemház rejtélye

Pompásan megálmodott, de soha be nem fejezett háromszintes villa, lenyűgöző kilátással, ahol a csend és a magány uralkodik. A II. kerület határán, egy erdős domboldalon áll ez a félkész építmény, amelyet már közel három évtizede nem érintett emberi kéz.

A budai dombok között, a II. kerület szélén található az a ház, amelyet a helyiek csak szellemházként emlegetnek. Az épület a '90-es években kezdődött el épülni, egy befolyásos személy kezdeményezésére, még akkor, amikor a környéken sem víz, sem villany nem volt elérhető. Az építkezés körülményei rendkívül nehézkesek lehettek, hiszen gépek nélkül kellett felhordani az anyagokat és a gerendákat.

Egy helyi lakos, István, aki magát őslakosnak nevezi, mesélt arról, hogy sokat járt az épületben, de figyelmeztetett, hogy az omladozó falak miatt balesetveszélyes a belépés. Egy másik helyi, György szerint a hegyőrség is ellenőrzi az épületet, amelyet korábban drogosok is megszálltak, és még önkéntes tűzoltók is gyakorlatoztak itt. A házat valaki annak reményében építette fel, hogy később majd megszerzi a szükséges engedélyeket, de ez sosem történt meg, sőt, bontási határozat is született az épületre.

A II. kerületi önkormányzatot megkeresték az ügyben, de a cikk írásának idejéig nem kaptak választ. A telek bejáratától egy keskeny ösvény vezet fel az épülethez, ahol a látogatókat lélegzetelállító látvány fogadja: a hármashatárhegyi repülőtér, siklóernyősök gyakorlatai és a zöldellő dombok.

A házban hat-hét szobát találhatunk három szinten, a falakon graffitikkel, a nappaliban pedig egy kandallóval. Három terasz is tartozik az épülethez, amelyek oszlopokon állnak, de kérdéses, meddig bírják még a terhelést. Az autók zajától távol, a természet közelsége és a fácánok hangja adja az egyetlen életjelet ezen a különleges, de elhagyatott helyen.

A II. kerület nem csak a szellemház miatt került a hírek középpontjába. Nemrégiben Vogyerák Anikó, az ATV műsorvezetője élete első balesetét szenvedte el itt, amikor az alvilági körökben jól ismert Tasnádi Péter hajtott bele az autójába. A baleset a kerület egyik körforgalmában történt, szerencsére személyi sérülés nélkül. A műsorvezető és Tasnádi Péter a helyszínen rendezték a kárügyi papírokat, és a férfi később segített a kocsi javításában is. Vogyerák Anikó újságíróként később felhasználta ezt az „ismeretséget”, hiszen Tasnádi Péter már két interjút is adott az ATV-nek.