A Thermonator: Egy robotkutya, ami lángszóróval tarol

A Thermonator, egy sétáló robotkutya, amely egy orbitális lángszóróval van felszerelve, nemrég debütált az amerikai piacon, és már 9420 dollárért, körülbelül 3,4 millió forintért bárki megvásárolhatja.

A robotkutyák világában új fejlesztés tűnik fel, amely a biztonság és a multifunkcionalitás új szintjét képviseli. A Thermonator nevű robotkutya egy olyan mechanikus házi kedvenc, amely nem harap, de annál veszélyesebb: egy hátára szerelt orbitális lángszóróval rendelkezik, amely 30 láb hosszú sugárban képes tüzet lövellni. A Gizmodo szerint a robotot az ohiói Throwflame nevű lángszórógyártó cég alkotta meg, és a termék 26 kilogramm súlyú. A robotkutya beépített, benzinnel működő üzemanyagtartállyal, egy órán át üzemelő akkumulátorral, lézeres célzószerkezettel, valamint lidar-térképezésre is képes. A vállalat egy applikációt is fejlesztett hozzá, amellyel távolról vezérelhető a robotkutya.

A Thermonator nem csupán egy lenyűgöző technológiai újítás, hanem számos gyakorlati alkalmazási területtel is rendelkezik. Az ohiói cég szerint a robotkutya kiválóan alkalmas az erdőtüzek megfékezésére és megelőzésére, a mezőgazdasági gazdálkodásra, az ökológia fenntartására, a szórakoztatásra és az SFX-re, valamint hó- és jégeltakarításra is. A vállalat továbbá egy lángszóró drónt is forgalmaz, amely szintén a biztonság és a hatékonyság új eszközeként jelenik meg a piacon.

A Thermonator megjelenése új kérdéseket is felvet a robotika és a biztonságtechnika területén. Vajon milyen hatással lesz ez a fejlesztés a jövő házőrzőinek szerepére, és hogyan alakítja át a robotok és az emberek közötti interakciót? Egy biztos: a Thermonator mellett a hagyományos házőrző kutyafajták, mint a pitbull és a dobermann, már kevésbé tűnnek fenyegetőnek.