Medgyessy Péter a magyar kormány jövőjéről és az EU-csatlakozásról

Medgyessy Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke, a Klasszis Klub vendégeként beszélt a magyar kormány jövőbeli kihívásairól és az ország Európai Unióhoz való csatlakozásának közelgő 20. évfordulójáról.

Medgyessy Péter, aki 2004-ben volt hivatalban, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, a Menedzsment Fórum és a Privátbankár.hu főszerkesztőjével, Csabai Károllyal folytatott beszélgetés során emlékezett vissza arra a különleges napra, amikor a magyar zászló bekerült az EU zászlajai közé. A volt miniszterelnök szerint az EU-csatlakozás olyan volt, mint egy házasság, tele elvárásokkal és illúziókkal, és bár nem minden úgy sikerült, ahogy azt előre eltervezik, az esemény vitathatatlanul óriási jelentőségű volt.

Medgyessy úgy véli, hogy Magyarország számára előnyös az uniós tagság, és ezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják, amelyek szerint a magyarok hetven százaléka pozitívan ítéli meg az EU-tagságot. Az Eurobarométer február-márciusi felmérése is azt mutatja, hogy a magyarok többsége szereti az Európai Uniót, és a legfontosabb kérdésekben egyetért az európai fősodorral.

A volt miniszterelnök szerint a kormány 2026-ban bukhat bele leghamarabb az elmúlt hónapok politikai botrányaiba, és az európai parlamenti választásokat egyfajta nagy közvélemény-kutatásnak látja, amely megmutatja, hogy a magyar emberek hogyan gondolkodnak a mai hatalomról. Medgyessy elmondása szerint néha beszél Orbán Viktorral, de ezek a találkozások véletlenek, és úgy érzi, hogy a köztük lévő viszony inkább az ellenfelekre jellemző, mintsem ellenséges.

A beszélgetés során Medgyessy Péter kitért Magyar Péter politikai szerepére is, hangsúlyozva, hogy a Tisza párt elnökének helye van a magyar politikai palettán, és nemcsak tagadnia kell, hanem irányt is szabnia: merre megyünk, hogyan oldjuk meg a meglévő problémát. A volt miniszterelnök szerint a román miniszterelnökkel 2002. december 1-jén a román nagykövetségen történt koccintását hatalmas tévedés övezi.

Végül Medgyessy Péter Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban kijelentette, hogy még egyszer nem kérné fel miniszternek. Az EU-tagság megítélése kapcsán a statisztikai adatokból kiderül, hogy a magyarok alapvetően az uniós átlagnak megfelelően, de Kelet-Európában jóval pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz, mint a régió többi országa. Az EU-tagság jelenlegi megítélése kifejezetten pozitív Magyarországon, ahol a megkérdezettek 59 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy az EU-tagság jó dolog-e.