Gazprom: A legvidámabb barakktól a stratégiai partnerségig

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa több írásbeli kérdést nyújtott be, miután felmerült, hogy a Gazprom lehet az FTC főszponzora. A külügyi államtitkár, Illés Boglárka válaszában kiemelte, hogy a Gazprom stratégiai partnere Magyarországnak, és fontos szerepet tölt be a földgázellátásban.

Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök emlékszik-e még arra a korábbi kijelentésére, amikor azt mondta, hogy "nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni". Szijjártó Péter külügyminisztert pedig arról kérdezte, hogy mely kormánytagok vagy NER-személyek segítették elő, hogy a Gazprom az FTC főszponzora legyen.

Illés Boglárka államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a magyar sportba történő nemzetközi vállalati befektetések előnyösek, és a Gazprom nélkül nem lenne biztosított a földgázellátás. A válasz hasonló volt ahhoz, amit korábban a tárca az RTL Híradónak küldött, azzal a különbséggel, hogy akkor kiemelték, a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezeti a kormány által kötött stratégiai partnerségi megállapodások listáját, de a Gazprom ezen a listán sem szerepel. Illés Boglárka nem tért ki arra a felvetésre, hogy Rácz András Oroszország-szakértő szerint a Gazprom pénze véres, mivel az orosz állami vállalat részt vesz a háborúban, és támogatja az Ukrajnában harcoló alakulatokat.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2007-ben, még ellenzékben beszélt a Gazprom-befolyás veszélyéről, és arról, hogy a kormány elősegítheti az ország orosz érdekszférába sorolását. A pártelnök akkoriban attól tartott, hogy Magyarország Moszkva előretolt gazdasági bástyájává válhat.