Vitézy Dávid a fővárosi választásokról és a budapesti fejlesztésekről beszélt

Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, a Hit Rádió Indirekt című műsorában beszélt a közelgő önkormányzati választások tétjéről, a fővárosi listán szereplő jelöltek szakmai múltjáról, valamint a kínai elnök budapesti látogatásának kontextusában a város fejlesztéseiről.

Vitézy Dávid szerint a választásokon három logika határozza meg a Fővárosi Közgyűlés összetételét: a Fidesz, a DK és az általa képviselt harmadik út. A jelölt úgy véli, hogy aki Gyurcsány Ferenc listáját támogatja, az Karácsony Gergelyre, aki Orbán Viktor pártszövetségét, az Szentkirályi Alexandrára és a Fidesz listájára szavaz, míg aki egyik országos pártpolitikai ajánlatot sem szeretné, az ő jelöltségét és listáját választhatja.

A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy a fővárosi listán szereplő jelöltek, mint Can Togay, Hutiray Borbála és Merker Dávid, sikertörténeteket írnak Budapesten, és szakmai teljesítményük megkérdőjelezhetetlen. Vitézy Dávid kritikát fogalmazott meg a kínai elnök látogatása kapcsán, kijelentve, hogy Budapest nem lehet külföldi befektetők játszótere.

A jelölt szerint a fővárosnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a megvalósuló projektek a lakók érdekeit szolgálják, és elmondta, hogy az elmúlt másfél évben szakértőként dolgozott, de most felfüggesztette munkáit, hogy a választási kampányra koncentrálhasson. Vitézy Dávid szerint ő az egyetlen jelölt, akinek nincs pártpolitikai háttere, és kizárólag szakpolitikai kampányt folytat.

A főpolgármester-jelölt kifogásolta a Kelenföldi aluljáró és a Kőbánya-kispesti állomás állapotát, és a hajléktalanság kezelésére is saját javaslatot tett. Vitézy Dávid szerint a BKK rendészetének feladata a közösségi közlekedés szabályainak érvényesítése.

A Tisza Párttal kapcsolatban megjegyezte, hogy ez a mozgalom azokat a csalódott szavazókat célozza meg, akik az eddigi ellenzéki pártokban, például a DK-ban, az MSZP-ben vagy a Momentumban csalódtak. Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy programja részletes és információgazdag, ellentétben a többi jelöltével.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy törölje fővárosi képviselőjelölt-listájáról Czeglédy Gergelyt, aki korábban a korrupciós botrányba keveredett egykori főpolgármester-helyettes, MSZP-s Hagyó Miklós irodavezetője volt. Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergelynek nem szabadna visszahoznia a Hagyó-korszakot a Városházára, melyet a szerteágazó korrupció jellemzett, és emlékeztetett arra, hogy Czeglédy Gergely cégeinek állami megrendeléseinél az OLAF több esetben is szabálytalanságokat talált.

A főpolgármester-jelölt és Karácsony Gergely közötti közösségi médiában folyó hadakozás során Vitézy Dávid kijelentette, hogy „nincs annyi Unicum” amivel a főpolgármester elviselheti, hogy „ereklyeként” hordozzák körbe az országon. Vitézy emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt a Direkt36 feltárta, hogy "Czeglédy úr cégei Fidesz-közeli partnerekkel együtt nyertek el több nagy állami megrendelést, amelyeknél az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szabálytalanságokat is talált", mégis Czeglédy 2019 óta máig a BKK felügyelőbizottságában ül Karácsony javaslatára.

Korábban Karácsony is kritizálta Vitézy egyik jelöltjét, Hutiray Borbálát, aki jogász és az autómegosztó cég, a GreenGo ügyvezetője, "amely cégnek egy Fidesz-közeli oligarcha a tulajdonosa, aki ellen korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folyik eljárás". A GreenGo-ban a Nobilis-családnak van minimális részesedése.