Garanciális hamisított bérletek leleplezése Budapesten

Két férfi került rendőrkézre, akiket azzal vádolnak, hogy nagyszabású hamisítványokkal okoztak jelentős kárt a Budapesti Közlekedési Központnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói, a BKK-val közösen, két gyanúsítottat fogtak el, akiket azzal vádolnak, hogy hamis BKK bérleteket állítottak elő, ezzel több tízmillió forintos kárt okozva. A BRFK 2021 márciusában kezdte meg a nyomozást, miután a BKK feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik hamis tömegközlekedési bérleteket terjesztettek a fővárosban.

A hamisítványokat rendkívül magas minőségben, eredeti hőpapírra nyomtatták, ami megnehezítette a leleplezésüket. A rendőrség augusztus 23-án Budapesten és Pomázon intézkedett, ahol a két feltételezett elkövetőt, a 47 éves K. Zsoltot és a 44 éves K. Krisztiánt őrizetbe vették. A nyomozók a helyszíneken többszáz hamis bérletet, a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket és anyagokat, valamint több mint egymillió forintot foglaltak le.

A gyanúsítottak többezer olcsóbb jegy- és bérletszelvényt szereztek be, amelyekről vegyi eljárással távolították el az eredeti festéket, majd újra nyomtatták azokat megrendelőik adataival, így készítve a drágább bérleteket. Az eladók garanciát is vállaltak a vevőknek: amennyiben lebuknának, nemcsak visszakapnák a pénzüket, de a bírságot is az eladók fizetnék ki.

A BRFK Vagyonvédelmi Osztályának nyomozói a két férfit nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Letartóztatásukat a bíróság két nappal később, augusztus 25-én rendelte el. A nyomozás tovább folytatódik, és nem zárható ki, hogy a gyanúsítottak köre a későbbiekben bővülhet.