Kormánypénzelt álcivil szervezetek kampányolnak a Fidesznek

Több helyen is olyan egyesületek támogatják a Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölteket, amelyek korábban civil szervezeti támogatás keretében állami pénzekhez jutottak. Diósdon például egy háromszorosan támogatott szervezet indítja a kormánypárti jelöltet.

A "Kampány közpénzből" sorozatunkban bemutatjuk azokat a településeket, ahol a korábban civil támogatásként közpénzt kapott szervezetek most hivatalos jelölőszervezetként is támogatják a kormánypárti polgármester-jelölteket.

A Városi Civil Alap (VCA) keretében olyan szervezetek is pénzhez jutottak, amelyek politikai tevékenységet folytattak, és most ismét aktivizálódtak az önkormányzati választásokra.

A Nemzeti Fórum, Lezsák Sándor egyesülete, Kiskunfélegyházán és Érden is polgármester-jelöltet indít, és idén először kapott támogatást a VCA-tól.

Az ÉRteD Családbarát Egyesület, amely korábban e-sport egyesületként működött, név- és profilváltás után 9 millió forint állami támogatást nyert.

A Fejlődő Maglódért Egyesület (FEMA) újonnan alapított szervezetként jelöl polgármestert és önkormányzati képviselőket, és 4 millió forintot kapott a VCA-tól.

A JUVE – Jövő Új Városáért Egyesület, amelyet egy helyi fideszes politikus vezet, 2022-ben és 2024-ben összesen 19 millió forint VCA-pénzt kapott.

A Pro Civitate – A Városért Egyesület három állami forrásból is pénzhez jutott, és a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke képviseli az egyesületet.

Az Összefogás Kerepesért Egyesület a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje mellett kampányol, és 4,5 millió forintot kapott a Nemzeti Együttműködési Alaptól (NEA).

A Hajdúszoboszlói Gazdakör és a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szintén NEA-támogatást kapott, és most Fidesz szövetségeseként indítanak polgármester-jelölteket.

A kormány három forrásból is támogatja azokat a "civil" szervezeteket, amelyek később hivatalosan is a fideszes polgármester-jelöltek mögé állnak.

A parlament 2011-ben hozott egy rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy politikai tevékenységet folytató szervezetek is pénzhez juthassanak civil célra fordított költségvetési forrásokból.

Zubor Zalán