Magyar Péter napszemüvege: ha nem adózza le, bajban lehet

A használt ingóságok eladásából származó bevételeket is be kell vallani, legyen szó vaterás, vintedes, vagy egyéb közösségi oldalon realizált jövedelemről – figyelmeztet a szakértő.

Május 21-ig kell bevallani a 2023. évi jövedelmeket az adóhatóság felé, azonban sokan nem tudják, hogy a használt ingóságok eladásából származó bevételeket is be kell vallani, és utánuk adót, sőt akár áfa fizetési kötelezettség vagy számla kiállítási kötelezettség is felmerülhet – mondta el Szadai András, a WTS Klient adózási üzletágának partnere az Economxnak.

A NAV által elkészített bevallási tervezet nem tartalmaz ezzel összefüggésben információt, így az érintett adózóknak maguknak kell beírniuk az értékesítéseket a bevallásba, de nem mindegy, hogy melyik sorra.

Nem minden esetben kell feltüntetni az értékesítéseket. Ha az ingó vagyontárgy átruházásából származó éves bevétel összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, valamint az adóévben a gazdasági tevékenységnek nem minősülő ingó értékesítésből származó jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot, nem kell a bevallásban feltüntetni az értékesítéseket.

Ha a bevétel meghaladja az éves összesített 600 ezer forintot, az összes bevételből jövedelmet kell számítani, és ha a bevétel meghaladja a költségeket, adót kell fizetni. Ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem a 200 ezer forintot meghaladja, akkor csak a 200 ezer forint feletti rész után kell adót fizetni, a teljes jövedelmet be kell vallani, de annak adója 30 ezer forinttal csökkenthető.

Így kell feltüntetni a jövedelmet. A bevallás 13. sorát kell kiegészíteni, ha az ingó vagyontárgyak értékesítése gazdasági tevékenység keretében történik. Ha az ingó vagyontárgy átruházása gazdasági tevékenység keretében történik, akkor a megállapított jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít.

Ha évente egy-két használt terméket eladunk egy közösségi platformon, nem beszélhetünk gazdasági tevékenységről. Ilyen esetben a bevallás 163. sorát kell kitölteni, ahol az ingó vagyontárgy nem gazdasági tevékenységként történő értékesítéséből származó jövedelem adóköteles részét és annak 15 százalékos adóját kell feltüntetni.

A költségek levonása. Az értékesített ingóság megszerzésére, értékének növelésére fordított kiadások levonhatók a bevételből, még ha azok az értékesítés adóévét megelőzően merültek fel is. Ha az ingó vagyontárgy megszerzésére fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 75 százalékát kell feltüntetni költségként.

Az általános forgalmi adó kérdése. Az évente néhány alkalommal, nem rendszeresen, nem üzletszerűen értékesített használt ingóságainktól meg tudunk válni úgy, hogy nem leszünk az általános forgalmi adó alanyai. Azonban könnyű a rendszeresség és az üzletszerűség határát átlépni, így az áfa adónem pontosabb vizsgálatát sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az EU szabályozása értelmében a platformszolgáltatóknak jelentést kell tenniük a hatóságok felé meghatározott esetekben, például ha az illető az adott időszakban több mint 30 alkalommal értékesített ingóságot, vagy az értékesítés összértéke meghaladja a 2000 eurót.