Az USA félelme az orosz drónoktól: Az Abrams tankok eltűnése Ukrajnából

Az Egyesült Államok kivonta az Abrams tankokat az ukrán frontról, mivel az orosz drónok miatt könnyű célponttá válhattak volna.

Az amerikai gyártmányú Abrams tankok, melyeket az Egyesült Államok küldött Ukrajnának, már nem találhatók az orosz-ukrán frontvonalon. A kivonás oka, hogy az orosz sereg drónjai miatt a páncélos járművek könnyen támadás alá kerülhettek volna.

Az Egyesült Államok 2023 januárjában hagyta jóvá, hogy Abrams tankokat küldjenek az ukrán erőknek, és ezek a harckocsik a tavalyi ősszel érkeztek meg a frontvonalra. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő megerősítette, hogy a sebezhetővé vált harckocsikat már elszállították a frontvonalakról.

Az Abrams tankok korlátozott mértékben kerültek használatra az ukrán sereg által, és a 31 küldött harcjárműből eddig ötöt veszíthettek el. Eközben az orosz-ukrán háború kezdete óta az Ukrajnából hazatérő orosz katonák több száz embert öltek vagy sebesítettek meg súlyosan. A Verstka független hírügynökség jelentése szerint legalább nyolcvannégy erőszakos bűncselekményt követtek el a frontról való hazatérésük óta, amelyek közül ötvenöt gyilkossági kísérlet vagy emberölés, tizennyolc súlyos testi sértés, és további tizenegy közlekedési szabálysértés és kiskorúak drogfogyasztásra kényszerítése miatt indult eljárás. A bűncselekményeket elkövető katonák majdnem felét börtönből sorozták be, így elnöki kegyelmet kaptak a bevonulásért cserébe. Az orosz sajtó tavaly arról számolt be, hogy a Wagner-csoport nem fogadja be a nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket, az állami hadsereg azonban igen.

A biztonsági helyzet tovább bonyolódik, hiszen az Egyesült Királyságban kémkedés vádjával vettek őrizetbe egy 20 éves férfit, aki Oroszország javára tevékenykedhetett. Dylan Earl a gyanú szerint az orosz állam érdekében tervezett támadásokat olyan vállalkozásokkal szemben, amelyek Ukrajnához kötődnek, és állítólag kapcsolatban állt az orosz Wagner-csoporttal. Ezen túl érintett lehet egy márciusi kelet-londoni gyújtogatás megszervezésében és kifizetésében, amelyben további négy személy is érintett. A vádlottak előzetes letartóztatásban vannak, és május 10-én kerülnek az Old Bailey bíróság elé.

Ugyanakkor az ukrán légierő is folytatja a harcot, és látványos videóval jelentkezett, melyen Szu-27-es vadászgépek AGM-88-as radar elleni rakétákkal támadják az orosz légvédelmet. Az AGM-88 HARM egy amerikai gyártmányú radar elleni rakéta, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a radarjelekre fókuszálva támadjon légvédelmi, hírszerzési és elektronikus harcászati komplexumokat. Az ukrán légierő sikeresen alkalmazza ezeket a rakétákat a szovjet gyártmányú Szu-27-es vadászgépeken, ami jelentős technikai innovációnak számít, tekintettel arra, hogy ezek a gépek elvileg nem kompatibilisek az amerikai rakétákkal. A „finomhangolás” pontos részletei nem ismertek, de a friss videók tanúsága szerint az ukrán légierő hatékonyan használja az AGM-88-asokat.