Izraeli támadás Rafahban

Izrael hétfő este támadást indított Rafah városa ellen, miután a Hamász által elfogadott tűzszüneti feltételeket elfogadhatatlannak minősítette, de kedden delegációt küldenek Kairóba a tárgyalások folytatására.

A BBC jelentése szerint, annak ellenére, hogy a Hamász jelezte a közvetítők felé a tűzszüneti javaslat elfogadását, Izrael mégis támadást hajtott végre Rafah városában. Az izraeli hadsereg (IDF) "célzott támadásokat" végrehajtva érte el a Hamászhoz köthető célpontokat, majd izraeli tankok is megközelítették az egyiptomi határt, mindössze 200 méterre haladva előre – erről az AP hírügynökség számolt be. A hadművelet részeként legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe, és úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereg elfoglalta az Egyiptom felé vezető határátkelőt.

A támadás előtt Izrael felszólította a menekülteket és a lakosságot, hogy húzódjanak vissza a város keleti részén kijelölt humanitárius zónába. A hétfő esti légicsapások során legalább öt ember vesztette életét, köztük egy nő és egy gyermek. Kedd hajnalban további légicsapások érték Rafah városát, amelyekben legalább nyolcan meghaltak, és többen megsérültek.

Válaszul a Rafah elleni támadásra az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet katonai szárnya rakétákat lőtt ki Izrael déli részére, ezt a BBC hírügynökség jelentette.

A tárgyalások folytatásának reményében Izrael kedden delegációt küld Kairóba, hogy részt vegyenek az Egyiptom által közvetített fegyverszüneti megbeszéléseken. A Hamász által korábban elfogadott feltételeket Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte Izrael számára. A Hamász hétfő este tájékoztatta a katari miniszterelnököt és az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjét, hogy hajlandó elfogadni a tűzszüneti javaslatukat és fogolycserét végrehajtani Izraellel. A tűzszüneti megállapodás két, 42 napig tartó szakaszból állna, amelynek keretében a Hamász szabadon engedné a fogvatartott izraeli női katonákat, személyenként 50 izraeli börtönökben fogvatartott palesztinért cserébe.

Hétfő este Tel-Avivban és Jeruzsálemben is tüntetések zajlottak a fegyverszünetért. A demonstrálók szerint az izraeli kormánynak meg kellene ragadnia a lehetőséget a tűzszünetre, és hazahozniuk kellene a Gázában rekedt izraeli túszokat. A Hamász által fogva tartott izraeliek közül még 128 személy tartózkodási helye ismeretlen, és közülük 34-en valószínűleg már nem élnek.

Az izraeli kormány úgy döntött, hogy folytatja a hadműveletet Rafahban, hogy katonai nyomást gyakoroljon a terrorista szervezetre. Az IDF becslése szerint körülbelül 100 000 palesztin evakuálására lehet szükség Rafah "korlátozott kiürítése" során. Az izraeli erők eddig jelentősen megtisztították a Gázai övezet északi részét a Hamász harcosaitól, de jelek szerint nem értek el teljes győzelmet ott. A Hamász alagútrendszerének felszámolása hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet.

Az Egyesült Államok állítólagos beavatkozása miatt megszakadtak a tárgyalások, a Hamász olyan tűzszüneti ajánlatot fogadott el, amelyről Izrael nem volt tudomással. Izrael az Egyesült Államokat vádolja azzal, hogy háttéralkut kötött a Hamásszal, békét ígérve a túszok szabadon engedése esetén, amit Izrael tagad. Izrael azt fogadja meg, hogy folytatja a háborút a Hamász legyőzéséig. Az Egyesült Államok hivatalosan nem kommentálta a vádakat.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres mindkét félre, Izraelre és a Hamászra szólított fel, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a megállapodás eléréséhez és a jelenlegi szenvedés megállításához. Aggodalmát fejezte ki egy esetleges nagyszabású művelet miatt Rafahban, és hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát a nemzetközi humanitárius jog szerint.

A Times of Israel szerint az izraeli hadsereg 401. páncélos dandárja kedd reggelre elfoglalta a rafahi határátkelő gázai oldalát. Az IDF közlése szerint az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg hétfő éjszaka, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot. Az éjjeli hadművelet során a palesztin iszlamisták robbanószerrel teli autóval próbálták megtámadni az izraeli erőket, de a járművet megsemmisítették.

Wael Abu Omar, a rafahi határőrség szóvivője azt mondta, hogy izraeli erők érkeztek a Gázai övezet területén lévő rafahi átkelőhöz. Közölte, hogy a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.

A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy kedden elindítja közvetítő delegációját Kairóba, a tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó, Izrael és Hamász közötti megállapodás érdekében. „A Hamász válasza a javaslatra pozitívnak minősíthető” – közölték.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy hétfőről keddre virradó éjszaka „operatív ellenőrzést” ért el a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelő gázai oldalán. Az izraeli médiában sugárzott felvételeken izraeli zászló lobogott az átkelő gázai oldalán.

Az izraeli hadsereg közleményében az éjszakai rafahi műveletet „nagyon precíz” terrorellenes műveletnek nevezte, amelynek során 20 Hamász terroristát öltek meg, és három alagútaknát fedeztek fel. A szárazföldi és a légi erők az éjszaka folyamán Rafah keleti részén, a határátkelő közelében lévő egyik negyedben is tevékenykedtek. Egy katonai tisztviselő a hadsereg szabályai szerint névtelenül nyilatkozva azt mondta, hogy a művelet „nagyon korlátozott hatókörű” volt, és konkrét célpontok ellen irányult Kelet-Rafah meghatározott területein, azon a zónán belül, amelyet a hadsereg hétfőn evakuálásra jelölt ki.

Mindeközben hétfő este Izraelben a rendőrség letartóztatott hat szélsőséges jobboldali aktivistát, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a segélyszállító teherautók eljussanak a Gázai övezetbe. A “9-es parancs” nevű szervezet vállalta magára az akciót, a Kerem Salom-i határátkelő biztonsági okokból egyelőre szintén zárva van az IDF tájékoztatása szerint.