Részegítő élmény a szárazmerülés – Vakságon is segített már a hiperbárkamra

Szárazmerülés – egy olyan különleges eljárás, amely során 50 méteres mélységnek megfelelő nyomás éri a szervezetet, és amelyet az Esztergomban található Vaszary Kolos Kórházban lehet kipróbálni. A hiperbár kamrák azonban nem csupán a búvárok képzésében játszanak szerepet, hanem az egészségügyben is fontos feladatot töltenek be.

Esztergomban a Vaszary Kolos Kórházban található az ország három hiperbár kamrája közül az egyik, ahol orvosi környezetben, egy szervezett és komplex oktatási program keretén belül lehetőség nyílik a szárazmerülés kipróbálására. A Vasárnapi Blikk csapata is részt vett egy ilyen merülésen, ahol Aba Zsolt búvároktatóval is találkoztak, aki több mint 2000 merülésen van túl.

Aba Zsolt, a Búvárbázis Búváriskola tulajdonos-oktatója elmondta, hogy bár Magyarországon korlátozottak a lehetőségek a búvárkodásra, mégis vannak édesvizű tavak, amelyek gyakorlásra tökéletesen megfelelnek. A szárazmerülés során a búvárok megtapasztalhatják a nitrogén által okozott részegséghez hasonló állapotot, és biztonságos körülmények között gyakorolhatják a helyes viselkedést egy éles merülés során.

A hiperbár kamrákban végzett oxigénterápia súlyos csonttörések, akut vakság és akár amputáció elkerülésében is segíthet. Dr. Gőbl Anna, a központ vezető hiperbár szakorvosa szerint a kamra működtetése csapatmunkát igényel, és a kezelések 98 százalékában nem gyógyuló sebekre, besugárzás utáni állapot javítására, cukorbetegség kezelésére, stroke utáni rehabilitációra, de akár a covid utáni agyköd kezelésére is használják.

A túlnyomásos oxigén kezelés előtt felmérik a beteg állapotát, és az orvosok eldöntik a szükséges kezelési mélységet és időtartamot. Egy átlagos kezelés két-két és fél óráig tart, és a kezelési mélység a cél függvényében változik. Dr. Gőbl Anna kiemelte, hogy egy hosszabb kezelés akár 6 hétig is eltarthat, de bizonyos esetekben, mint például a szén-monoxid mérgezés, már három alkalommal is sikeres lehet a gyógyítás.

Az orvosoknak különleges élmény, amikor segíteni tudnak a betegeken, mint például az a beteg, akit akut megvakulás miatt kezeltek, és aki 6 órán belül a kamrába kerülve visszanyerte látását, vagy a cukorbeteg nyugdíjas úr esete, akinél meg tudták akadályozni a lábamputációt.