A bankszámla-tulajdonosok nem örülhetnek 2024-nek

Az elmúlt időszakban az összes nagyobb bank bejelentette, hogy a tavalyi infláció nyomán mennyivel emelik a díjaikat, de a fogyasztói árak emelkedése miatt az év folyamán további díjemelésekre is számíthatnak az ügyfelek.

Az OTP, a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit már április elsejétől megemelte a bankszámlák díjait, míg az Erste és az MBH május elsejétől követte ezt a lépést. Az enpenzem.hu adatai szerint a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák átlagos költsége 28 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest, ami nem csak az inflációs díjemelés következménye, hanem a bankok által folyamatosan változtatott számla- és kártyakínálat miatt is, amelyek többnyire magasabb díjakat vonnak maguk után.

Az MBH idén már többször is emelt díjakat, de április végén bejelentették, hogy néhány díj emelése mégsem történt meg. A devizaszámlák elektronikus átutalási költségeit augusztus elsejétől tervezik megemelni. A CIB is augusztus elsejétől, az inflációra hivatkozva, emeli a bankkártyák díjait.