Antiszemitizmus lángol az amerikai egyetemeken

Palesztin emberi jogok mögé bújva borítja lángba az antiszemitizmus az amerikai egyetemeket, ahol az október 7-i terrorizmust éltető felszólalások és globális intifádára való felhívások hangzanak el.

Az Egyesült Államok legnívósabb egyetemein hetek óta tüntető, magukat palesztinbarátnak nevező diákok mindennapjai az antiszemita rigmusoktól és az Izrael-ellenes tüntetésektől hangosak. Több campuson rendőri beavatkozásra volt szükség, és a nyugat-európai egyetemeket is megbénítanák a palesztinpárti tüntetők. A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én indított támadása után Izrael határozott választ ígért, és bevonult a Gázai övezetbe. A háború kezdete óta a gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 34 000 palesztin halt meg, és több mint 77 600 megsebesült.

Az amerikai egyetemeken a zsidó diákok 73 százaléka szembesült valamilyen antiszemita megnyilvánulással az idei tanév kezdete óta. Az antiszemita incidensek miatt több egyetem vezetője, köztük a Harvard Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem elnöke is lemondásra kényszerült.

Az Izrael-ellenes tüntetések újabb hulláma idén tavasszal a Columbia egyetemen kezdődött, majd országszerte elterjedt, beleértve a legelitebb egyetemi kampuszokat, mint a New York-i Columbia, a kaliforniai UCLA, a bostoni MIT és a Harvard, összesen legalább 80 egyetem érintett már a tüntetésekben.

Az egyetemek láthatóan nem tudják kontrollálni a helyzetet, így több helyen rendőrök oszlatták fel a tüntető tömeget. New Yorkban legalább 280 embert állítottak elő, a Columbia Egyetem campusán, a kaliforniai UCLA egyetemen pedig legalább 200 embert vettek őrizetbe. Több egyetem online oktatást hirdetett, mert képtelenek védelmet nyújtani azon diákjaiknak, akik zsidó származásuk miatt nem érzik magukat biztonságban.

A diákok a palesztin civilek melletti szolidaritásnyilvánítás és a háború ellenzésének békés kinyilvánításától messze kerültek. Az Izraelt népirtással vádoló, szabad Palesztinát kívánó, és a Hamász rémtetteit relativizáló szlogenek csak a legenyhébb változatai a diákok által ismételt rigmusoknak.

Egy Columbiai Egyetemen tanuló amerikai zsidó diák beszámolója szerint, az egyetemen olyan skandálásokat hallott, mint: „Égessük földig Tel-Avivot”; „Globalizáljuk az Intifádát”; „Mi vagyunk a Hamász”; „Október 7. újra és újra meg fog történni”, valamint „Menjetek vissza Lengyelországba”.

Khymani James, a tiltakozó diákok egyik vezetője, januárban azt mondta „a cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek”, és az embereknek „hálásnak kellene lenniük, hogy nem megy ki az utcára, és öli meg őket”. James kijelentéseit visszavonta, az egyetem pedig csak hónapokkal a videó nyilvánosságra kerülése után szankcionálta őt kitiltással.

Az antiszemitizmus tudatosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmusra vonatkozó definícióját alkalmazná, a Képviselőház 320–91 arányban fogadta el. A törvényjavaslatot számos kritika érte, mondván, sérti a szólás- és véleményszabadságot, és korlátozza Izrael kritizálását.

A novemberi elnökválasztásra tekintettel Joe Biden igyekszik leértékelni az amerikai egyetemeken zajló rendbontásokat, míg Donald Trump a Biden-adminisztráció kudarcaként próbálja narrálni az eseményeket.

Az amerikai egyetemek után a brit Warwick Egyetemen, a francia Sciences Pón és az olaszországi La Sapienzán is hasonló diáktüntetések alakultak.