Az EU újabb szankciókat tervez Oroszország ellen

Az Európai Unió a Bloomberg, a Politico és más források információi szerint szigorítaná az oroszok elleni szankciókat, többek között megtiltaná a politikai pártoknak és agytrösztöknek az orosz finanszírozás elfogadását, és célba venné az orosz LNG-szektort is.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak a 14. szankciócsomag keretében kellene elfogadniuk, hogy a politikai pártok és más csoportok ne fogadhassanak el orosz pénzbeli támogatást. A tervezett intézkedések között szerepel az orosz hélium importjának betiltása, a mangánércre és más ritkaföldfém-összetevőkre vonatkozó exportkorlátozások szigorítása, valamint a kikötőkbe való belépés megtiltása azon hajók számára, amelyek segíthetik Oroszország háborús erőfeszítéseit.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke bejelentette, hogy négy orosz médium európai műsorszórását is megtiltanák, mivel ezeket a dezinformáció terjesztésével vádolják. A betiltandó médiumok között szerepel a Voice of Europe, a Rosszijszkaja Gazeta, a Ria Novosztyi és az Izvesztyija. Az EU-ba irányuló orosz politikai finanszírozás visszaszorítására irányuló törekvések az Európai Parlament júniusi választásaival állnak összefüggésben, mivel attól tartanak, hogy Moszkva beavatkozhat a választások kimenetelébe.

Az uniós szankciók várhatóan az orosz központi bank pénzügyi üzenetküldő rendszerének használatára vonatkozó tilalmat is tartalmazni fogják. Oroszország a SWIFT saját változatát indította el 2014 végén, miután elcsatolta Ukrajnától a Krímet, és a rendszer januárban már 20 országgal működött.

A javasolt szankciócsomag Fehéroroszországgal szemben is szankciókat tartalmaz, többek között a navigációs technológia és a luxuscikkek importjának, a nyersolaj- és gyémántexportnak, valamint minden olyan tranzakciónak a tilalmát, amely növelheti a fehérorosz ipari kapacitást.

Az energiaszektorra vonatkozóan az EU a harmadik országokba irányuló orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) átrakodásának betiltását javasolja, valamint az orosz LNG-projektek kiszolgálásának megtiltását az Északi-sarkvidéken. A Politico információi szerint az intézkedések nem zárnák ki közvetlenül az orosz LNG-behozatalt az EU-ba, de megakadályoznák, hogy az uniós országok az átvett orosz cseppfolyósított földgázt újraexportálják, és megtiltanák az EU részvételét a készülő oroszországi LNG-projektekben. Ezzel korlátoznák az orosz LNG-kapacitás bővítését és Oroszország bevételeit.

Továbbá az EU azt javasolja, hogy több mint egy tucat vállalatot vegyenek fel az exportkorlátozások listájára, köztük kínai, egyesült arab emírségekbeli és törökországi vállalatokat is, mivel ezek segítettek Moszkvának kijátszani a fegyverekben használt vagy azok előállításához szükséges árukra vonatkozó kereskedelmi szankciókat.

Az uniós nagykövetek szerdán tárgyalnak az intézkedésekről. A Politico szerint Németország és Olaszország támogatja az orosz LNG-re vonatkozó szankciókat, de Magyarország pozíciója kérdéses, mert eddig minden, gázzal kapcsolatos szankciót blokkolt.