Királyi fogat - így készítik fel a szilvásváradi lipicaiakat a windsori futamra

Jöttek, láttak és bár nem győztek, azért nagyon büszkék vagyunk rájuk. A világ leghíresebb lovas versenyén, a brit királyi család birtokán mutatkoztak be a magyar bajnok lovak. Irány, Szektor, Negro, Noé és Nugát Szilvásváradról vágtak neki az 1700 kilométeres útnak.

Egy németországi istállóban töltötték útjuk során a pihenőt, majd meg sem álltak Windsori kastélyig, ahol minden májusban a Royal Windsor Horse Show-t rendezik, és ahol a lovassportok krémje jelenik meg minden évben. A néhai II. Erzsébet királynő szívének is kedves volt a verseny, életében ki nem hagyott egy alkalmat sem, és halála után most Károly király, Edward herceg és Zsófia hercegnő szurkolta végig a futamokat.

Váczi István fogathajtó, aki az angliai versenyen is részt vett, szerint a ló és ember közötti kapcsolat legalább olyan erős, mint amennyire a kutyákról feltételezzük ugyanezt. A lovak és kutyák egyformán intelligensek és az ember társai időtlen idők óta.

Váczi István elmondása szerint gyermekként már versenyeztek testvérével pónikkal, és ma is a lovakkal tölti a napjait. Az ember és ló közötti különleges kapcsolat titka szerinte a szeretet, és a lovak nem eszközök, hanem társak. A hajtó idegességét érzik, és az emberek is osztoznak a lovak sikereiben.

Az út Windsorba két napig tartott oda-vissza, egy speciális lószállító kamionnal. A német-francia határnál megpihentek egy éjszakát, majd másnap folytatták az utat.

A lovak bemutatkozása után a Vasárnapi Blikk olvasóinak a következőképpen írták le őket: Noé még csak a második fogatversenyén vett részt, Negro a nyugalom megtestesítője, Szektor temperamentumos, de figyelmes és kiegyensúlyozott, Irány az akaratos, irányító, küzdő személyiség, Nugát pedig robbanékony, de barátságos.

A lovak pózoltak a fotózáshoz, és nem zavartatta őket a szél által odahozott zaj sem, amely a szilvásváradi lovaspályán éppen zajló MASTERS Nemzetközi Díjugrató Verseny hangjait hozta.

Néhány nap pihenő után kezdődik a felkészülés a szeptemberi FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságra, amelyet Szilvásváradon rendeznek meg.

A versenyzésből kivonuló sikeres mének a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban maradnak, és fedezőménként viszik tovább a vérvonalat. A következő generáció már játszadozva fedezi fel a világot a karámban, és a ménesgazdaság szakemberei már most keresik közöttük a jövő bajnokait.

A lipicai ló 500 évre visszavezethető vérvonalú, az egyik legrégebbi lófajta. A fajta ősei között hegyi lovak és spanyol–nápolyi mének is voltak. A lipicai ménest a napóleoni háborúk idején kétszer is Magyarországra menekítették, és a magyarországi állomány kiemelkedő genetikai értékkel rendelkezik.