Kiadták a veszélyjelzést, viharos széllel és felhőszakadással érkezik a zivatar

Kedden az ország egész területén megnövekszik a felhőzet, ami esőt, záport és helyenként felhőszakadást is hoz magával. A HungaroMet citromsárga, egyes fokú figyelmeztetést adott ki zivatarokra, melyeket viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás is kísérhetnek. A hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de az Északi-középhegység északi oldalán néhány fokkal hűvösebb is lehet.

A keddi időjárás jelentős felhőzet növekedését hozza, így az egész országban várható csapadék. A késő délelőtti, déli óráktól először északkeleten, az Észak-Alföldön, majd jellemzően a délután második felében az ország délnyugati felében alakulhatnak ki zivatarok. A szél nyugati, majd szerdán északi-északkeleti irányból fúj majd, helyenként erősödve, de délutántól mérséklődik a légmozgás.

A nappali hőmérsékletek 21 és 27 fok között ingadoznak, késő este pedig 14 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

A zivatarok miatt országszerte érvényes a citromsárga figyelmeztetés. A viharos időjárás 55 és 60 kilométer/óra sebességű széllökéseket is okozhat, és kis körzetekben felhőszakadásszerű csapadék (15–30 mm), esetleg kis méretű jég is előfordulhat.

A hidegfront hatására fejfájás, szédülés és görcsös panaszok jelentkezhetnek, szívproblémák és légzési nehézségek is felléphetnek. Az asztmatikus panaszok a zivatarok környezetében fokozódhatnak. A HungaroMet mind a 19 vármegyére riasztást adott ki a várható zivatarok miatt.

Szerdán még sok felhő lesz felettünk, és továbbra is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Egy-egy helyen hevesebb zivatar sem kizárt. Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, nyugaton erős lesz, a zivatarokat azonban viharos széllökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet 16 és 25 fok között alakul, északnyugaton mérhetjük a legalacsonyabb, délkeleten a legmagasabb értékeket.

Csütörtökön az ország nagyobb részén már több órára kisüt a nap, de az Alföldön még lehetnek erősebben felhős körzetek. A délkeleti és a keleti határhoz közeli tájakon elszórtan egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar is kialakulhat. Élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. A hajnal helyenként hűvös lesz, napközben pedig 20 és 25 fok közé melegszik a levegő.