Okosparkolási megoldások és fenntartható városfejlesztés a fővárosban

A Smart Lynx Kft. által fejlesztett PARKER alkalmazás segítségével csökkenhet a fővárosi forgalmi zsúfoltság, ahol már több mint 6000 parkolóhely foglaltságát lehet valós időben követni, miközben a Futureal-csoport új városnegyed-fejlesztése, a Marina City a 15 perces város koncepcióját valósítja meg.

Az okosparkolás terén úttörőnek számító Smart Lynx Kft. folyamatosan növeli a PARKER alkalmazásban elérhető digitalizált parkolóhelyek számát. Európában, így Magyarországon is egyre nagyobb az igény az autómentes, élhetőbb városok kialakítására. A városi közlekedés egyik legnagyobb kihívása a parkolás, hiszen a belvárosi forgalom jelentős részét a parkolóhelyeket kereső autósok adják.

A PARKER alkalmazás, amely díjmentesen letölthető, már több mint 6000 utcai parkolóhely valós idejű foglaltságát mutatja meg, így segítve az autósokat a gyors és stresszmentes parkolásban. A szolgáltatás jelenleg Budapest XIII. kerületében, Pécs belvárosában és a főváros V. kerületében érhető el.

A Smart Lynx Kft. 2019-ben indította el a szolgáltatást Budapesten 1500 digitális parkolóhellyel, és azóta a projekt több kerületre is kiterjedt. A vállalat okosparkolási kezdeményezése Európa egyik legnagyobbja lett.

A szabad parkolóhelyre történő navigálás nemcsak az autósok idegrendszerét óvja meg, hanem a környezeti terhelés csökkentésében is jelentős szerepet játszik. A Smart Lynx Kft. rendszerével évente 185 tonna CO2 kibocsátás megtakarítása érhető el.

Az okos szenzorok által gyűjtött adatok elengedhetetlenek a hatékony parkolóhely-gazdálkodáshoz. A parkolási díjak az önkormányzatok számára fontos bevételi forrást jelentenek, és már kis növekedés is jelentős összegeket jelenthet. A használati adatok nélkül a fenntartók nem tudják optimalizálni a rendszert.

A technológia más területeken is hasznos, például a VII. kerületi Belső-Erzsébetváros forgalomcsillapítási intézkedéseinek hatékonyságát a Smart Lynx által telepített forgalomszámláló szenzorok segítik mérni.

A PARKER alkalmazás terjedésével remélhetőleg tovább csökkenhet a városi forgalmi zsúfoltság, és a jövőben még több helyen lesz elérhető ez a szolgáltatás. Ezzel párhuzamosan, a Futureal-csoport által fejlesztett Marina City projektje a 15 perces város koncepcióját hozza el Budapestre, ahol a lakosok gyalog vagy biciklivel negyedóra alatt elérhetnek mindent, amire a mindennapokban szükségük van, így csökkentve a városi közlekedés környezeti terhelését.

A Marina City a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot helyezi előtérbe, ahol a lakosok számára minden alapvető szolgáltatás gyalogosan vagy kerékpárral elérhető. A városnegyed-fejlesztés során a közösségi terek és a zöldfelületek kihasználása, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztése is kiemelt szerepet kap.

A 14 hektáros területen megvalósuló Marina City mintegy nyolcezer lakosnak ad majd otthont, és a városnegyed a Duna közelségét kihasználva számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál helyben. A fejlesztés során kiemelt figyelmet kap a kerékpáros és a mikromobilitási infrastruktúra, valamint egy óvoda és a főváros legnagyobb közösségi funkciókat ellátó klubház is épül.

A Marina City koncepciója összhangban van a Smart Lynx Kft. okosparkolási megoldásaival, hiszen mindkét kezdeményezés a fenntartható és emberközpontú városfejlesztésre törekszik, csökkentve ezzel a városi forgalmi zsúfoltságot és a környezeti terhelést.