Az amerikai fegyverek útja Ukrajnába – Trump döntése a kulcs?

Több hónapig tartó késlekedés után az amerikai Képviselőház elfogadta az Ukrajnának szánt 60,8 milliárd dolláros támogatási csomagot, ami mögött Donald Trump és a hozzá hű republikánusok állhatnak. A fordulatot Andrzej Duda lengyel államfő látogatása válthatta ki a Trump Towerben.

Hónapok óta tartó huzavona után április 20-án a Képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt támogatási csomagot. A késlekedés oka az volt, hogy a Republikánus Párt radikális szárnya, mely Donald Trump volt elnökhöz és jelenlegi legvalószínűbb elnökjelölthöz közel áll, ellenezte a segélycsomag elfogadását. Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke hosszú ideig akadályozta a szavazást, de végül beadta a derekát. A döntés dühös reakciókat váltott ki a párt radikális szárnyából, Marjorie Taylor Greene szerint Johnson „elárulta” az amerikaiakat. A demokraták azonban bevédenék a házelnököt, így Johnson menesztése kudarcra van ítélve.

Sokan találgatják, mi lehetett a fordulat oka. Az Izrael elleni iráni támadás sürgetővé tette az izraeli támogatási csomag elfogadását, ami a republikánusoknak fontos volt. A demokraták az izraeli támogatás megszavazását összekötötték Ukrajna és Tajvan megsegítésével, így a republikánusoknak engedniük kellett.

Valószínű, hogy a döntésre Donald Trump adta áldását, aki a párt de facto vezetője is. Trump korábban ellenezte Ukrajna támogatását, de álláspontja változhatott Andrzej Duda lengyel elnök április 17-i látogatása után.

Az európai politikusok aggodalmaskodtak, hogy Trump újra elnök lehet, aki korábban jelezte, hogy nem támogatná Ukrajnát, és nem védené meg a NATO-tagállamokat, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó követelményeket. Donald Tusk, a lengyel miniszterelnök, Macron francia elnökkel és Scholz német kancellárral találkozott, és megerősítették a NATO közös védelmi garanciáját. Lengyelország nem ellenzi Európa „stratégiai autonómiáját”, és Tusk szerint az EU-nak katonai hatalommá kell válnia.

A Trump–Duda találkozó után Trump kiemelte, hogy a végsőkig Lengyelország mögött áll. Egy nappal később azt posztolta, hogy Európának fontosabb kellene lennie az ukrán túlélés és erő, de az Egyesült Államoknak is fontos. Ez volt az első alkalom, hogy Trump kimondta, Ukrajna támogatása az Egyesült Államok számára is fontos.

A Jog és Igazságosság politikusai Duda sikerének értékelték a támogatási csomag elfogadását, de a lengyel kormány visszafogottan nyilatkozott. Donald Tusk reményét fejezte ki, hogy a New York-i találkozón Duda ismertette a lengyel álláspontot. Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter arra szólította fel a lengyel „nacionalistákat”, hogy befolyásolják Trumpot. A New York-i megbeszélés tehát a lengyel kormány egyetértésével történt.

David Cameron brit külügyminiszter is találkozott Trumpal, és a védelmi kiadások növelésével próbálta meggyőzni őt. Lengyelország már a GDP 3,9 százalékát költötte védelemre, és Nagy-Britannia is növelni fogja a katonai kiadásokat. Trump elnöksége alatt is bírálta az európai NATO-tagországokat, és most Duda ötlete, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 3 százalékára növeljék, tetszett neki.