Amerika óriási fegyvercsomagot készít Ukrajnának

Az Egyesült Államok egy jelentős, 6 milliárd dollár értékű ukrajnai segélycsomag bejelentésére készül, amelyet a Politico információi szerint pénteken hozhatnak nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok kormánya az utolsó simításokat végzi az eddigi egyik legnagyobb ukrajnai segélycsomagján, amelyet a Politico két amerikai forrásra hivatkozva számolt be. A támogatást a nemrégiben az amerikai Kongresszus által elfogadott és Joe Biden által aláírt 60,8 milliárd dolláros Ukrajna-keretből finanszírozzák.

A csomag többek között Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez, lőszert nagy hatótávolságú mobil rakétarendszerekhez, valamint föld-levegő rakétarendszereket is tartalmaz.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a tervek szerint pénteken jelentheti be a segélycsomagot. Azonban a felszerelés csak évek múlva érkezhet meg Ukrajnába, mivel a Pentagon új eszközök legyártására köt szerződéseket amerikai fegyvergyártókkal, nem a jelenlegi készleteket használják fel.

Washington a jelenlegi súlyos fegyver- és lőszerhiányt egy azonnali segéllyel igyekszik enyhíteni, 1 milliárd dollár értékben küldenek eszközöket Ukrajnába. Az Egyesült Királyság is bejelentett egy katonai támogatási csomagot a héten, amely keretében 1600 rakétát szállítanak a megtámadott országnak.

Egy cseh tisztviselő a Politico-nak megerősítette, hogy a cseh lőszervásárlási kezdeményezés első gyümölcsei hamarosan beérnek, az első 155 és 122 mm-es lőszerek júniusban érkezhetnek Ukrajnába.