Amerikai hadsereg kikötőépítésbe kezd a Gázai övezetnél

Megkezdődött a Gázai övezet lakosságát célzó humanitárius műveletek egyik legkritikusabb szakasza, egy ideiglenes kikötő építése a Földközi-tengeren, melynek célja a segélyszállítmányok fogadása.

A projekt rendkívül veszélyesnek számít, hiszen palesztin szélsőségesek már támadást hajtottak végre a kikötő építési területén, ami azt jelzi, hogy a munkálatok jelentős biztonsági kihívásokkal néznek szembe. A tervek szerint a kikötő már május elején fogadni fogja az élelmiszert, vizet és gyógyszereket.

A kikötő két fő részből fog állni: egy úszó mólóból, ahol a nagyobb teherszállító hajók átrakodhatják a rakományukat a sekély vizeken is közlekedni képes kisebb hajókra, valamint egy pontonhidakhoz hasonló szerkezetből, amelyen keresztül a segélyeket a szárazföldre szállítják.

Az építkezést az amerikai hadsereg végzi, de a Pentagon szóvivője kifejtette, hogy az amerikai katonák nem lépnek be a Gázai övezet területére. Izrael részéről bejelentették, hogy katonai erővel biztosítják a logisztikai és építési munkálatokat.