A magyar vállalkozások regionális terjeszkedési lehetőségei

A közép- és kelet-európai vállalkozások, köztük a magyar cégek is, nagy lehetőségek előtt állnak a nemzetközi piacokon való terjeszkedés terén. A Bukarestben megrendezett harmadik éves regionális üzleti csúcstalálkozón a résztvevők megvitatták, hogyan alakíthatják át a kihívásokat előnyökké és hogyan használhatják ki a régió adottságait a nemzetközi növekedés érdekében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pozitív gazdasági kilátásokat jósol a régió számára, amelyek meghaladják az Európai Unió átlagos GDP-növekedését. Ez a tendencia remek alapot nyújthat a vállalkozások számára a nemzetközi piacok megcélzásához.

A konferencián a felszólalók kiemelték a nemzetközi terjeszkedés előnyeit, mint például a nagyobb bevételi lehetőségeket, a márkaismertség növelését, az új finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférést és a külföldi tehetségek bevonását. A fintech megoldások modernizálták a nemzetközi üzleti műveleteket, így azok hatékonyabbá és költségtakarékosabbá váltak.

Pierre Antoine Dusoulier, az iBanFirst alapító-vezérigazgatója szerint a gyorsan fejlődő gazdasági környezetben a vállalatoknak regionális erejüket kihasználva kell érvényesülniük a nemzetközi piacon. Hangsúlyozta, hogy a vállalatoknak már a kezdetektől nemzetközi terjeszkedésben kell gondolkodniuk.

Nagy Dániel, a Component Csoport ügyvezetője beszámolt arról, hogy vállalkozásuk sikeresen terjeszkedik Szlovákiában és Csehországban, és Prágában már létesítettek egy központi irodát. Megjegyezte, hogy a régiós terjeszkedés kulcsa a felkészülés és a kemény munka lehet.

A konferencián Berényi Benjámin, a PastPay vezérigazgatója, társalapítója is felszólalt, kiemelve, hogy az európai kereskedelem egyre szorosabbá válik, és fokozódik az igény a tranzakciók megkönnyítésére.

Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója szerint a kkv-k számára is elérhetők a kockázatkezelési megoldások, amelyek segítségével a vállalkozások jobb versenyhelyzetbe kerülhetnek a globális piacon.

A csúcstalálkozó médiatámogatója a Portfolio volt.