Csernobili atomkatasztrófa: A tragédia 38 évvel ezelőtti híradása

A szovjetunióbeli csernobili atomerőműben történt baleset következtében az egyik reaktor megsérült, és több személy is megsebesült. A katasztrófa elhárítására kormánybizottságot hoztak létre, miközben Skandináviában már észlelték a radioaktív sugárzás szintjének hirtelen növekedését.

Az 1986. április 26-án történt csernobili atomkatasztrófáról szóló első magyarországi híradást a Kossuth rádióban közölték, Bedő Iván, a Magyar Rádió hírszerkesztőségének turnusvezetője által, a BBC hírei alapján. A baleset után két nappal történt ez a bejelentés, de a következő nap a hír további közlését letiltották, és Bedő büntetést kapott.

A csernobili atomerőműben egy teszt során gőzrobbanás következett be, ami láncreakciót indított el, amelyet már nem lehetett megállítani. A katasztrófát sok szocialista országban titkolózták, és a helyszínen dolgozók is alábecsülték a helyzet súlyosságát. Ennek következtében rengetegen haltak meg sugárfertőzésben, különösen azok, akik a probléma elhárításán dolgoztak. A környék kitelepítése csak 36 órás késéssel kezdődött meg.

A sugárzás olyan erős volt a baleset helyszínén, hogy a törmelék eltakarítására használt robotok tönkrementek, ezért katonákat vetettek be, akik csak rövid ideig tartózkodhattak a területen. Csernobil környéke ma is lezárt terület.

A radioaktív felhő 11 európai országon, köztük Magyarországon is áthaladt. A KFKI munkatársai titokban óvodákat és bölcsődéket figyelmeztettek a veszélyre, a napsugárzásra hivatkozva. A felhő április 29-én érte el Magyarországot a Kárpátokon keresztül. A legtöbb káros anyag az élelmiszerek révén került a magyar lakosság szervezetébe. A szennyeződés pontos mértéke és hatásai a mai napig ismeretlenek, de a hivatalos álláspont szerint Magyarországot ért szennyeződés nem volt jelentős.