A szemüvegek árának emelkedése és az egészségpénztárak szerepe

A KSH adatai alapján a magyar lakosság jelentős része szemüveget vagy kontaktlencsét visel, miközben a szemüvegkeretek és lencsék ára jelentősen megemelkedett az elmúlt években. Az OTP Egészségpénztár segítségével azonban kedvezményesen juthatunk új szemüveghez.

A magyar lakosság fele használ szemüveget vagy kontaktlencsét, de a látásvizsgálatokra csak háromévente kerül sor. Az OTP Egészségpénztár adatai szerint nőtt az egészségpénztári tagok által szemészeti vizsgálatokra fordított összeg, ami arra utal, hogy a tagok gyakrabban látogatják az optikákat és többet is költenek ezekre a szolgáltatásokra.

A szemüvegkeretek és lencsék ára jelentős mértékben nőtt az elmúlt években. A KSH adatai szerint a szemüvegkeretek ára 55 százalékkal, míg a szemüveglencséké 150 százalékkal emelkedett 2020 februárja és 2024 februárja között. A kontaktlencsék ára viszont kisebb mértékben, csak 18 százalékkal nőtt.

A népszámlálási adatok szerint több mint 1,3 millió ember jelezte, hogy problémái vannak a látásával. Ennek ellenére sokan a boltokban kapható, nem megfelelő erősségű szemüvegeket választják, ami tovább ronthatja a látásukat. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a szemüvegek egyharmada nem megfelelő dioptriájú.

Az életkor előrehaladtával egyre többen szorulnak szemüvegre, amit a digitális eszközök használata is elősegíthet. A képernyő előtti munkavégzés esetén a látásvizsgálat a munka-alkalmassági vizsgálat része, de sokan mégsem frissítik rendszeresen a szemüvegük dioptriáját.

Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az egészségpénztári számla segítségével jelentős megtakarításokat érhetünk el, különösen igaz ez a szemüvegekre. Az egészségpénztári tagok számára a szolgáltatóknál 5-30 százalék kedvezmény is igénybe vehető, és az elszámolandó számlák online is könnyedén beküldhetők, amiért értékes vásárlási utalványokat is nyerhetnek.