Kína déli részét sújtó természeti katasztrófák

Kína déli területein pusztító időjárási viszonyok miatt szükségessé vált egy több mint 1700 lakosú város evakuálása Kuangtung tartományban.

Kína déli részén rendkívüli időjárási körülmények uralkodnak, amelyek következtében a Shaoguan régióban található egy városban élőket buszokkal és helikopterekkel kellett biztonságos helyre szállítani. A helyi média jelentései szerint a térségben példátlan esőzések és jégesők okoztak sárcsuszamlásokat, elárasztották a lakóházakat, hidakat döntöttek le, és az elektromos vezetékek, valamint a mobiltelefon-hálózatok megszakadását idézték elő.

A tartományban a viharok április óta több csapadékrekordot is megdöntöttek, és a héten Kantonban, a tartományi fővárosban videók rögzítették, ahogy az emberek döbbenten figyelték, hogy a szél ereje orkánerejűvé fokozódik, és fákat tép ki gyökerestül.

Az időjárási szakértők szerint az aktuális viharokat az El Nino jelenség és egy erős szubtrópusi magasnyomású rendszer kombinációja okozta, amely extra nedvességet vonzott a Dél-kínai-tenger és a Bengáli-öböl felől, így jelentős mennyiségű eső és erős szelek formájában nyilvánult meg. A meteorológusok előrejelzése szerint ezek az időjárási körülmények további esőzéseket és szeleket hozhatnak a régióba.

: Forrás: Reuters